-2.9 C
Novi Pazar
29/01/2023
NaslovnicaPolitikaAustrija predlaže ‘postepenu integraciju’ Zapadnog Balkana

Austrija predlaže ‘postepenu integraciju’ Zapadnog Balkana

“EU je pojačala aktivnosti sa Zapadnim Balkanom s ciljem sprečavanja mogućih negativnih efekata ove krize na region”

Austrija je zemljama članicama Evropske unije (EU) prosjedila tzv. non-paper, u kojem se zalaže za novi pristup prema zemljama Zapadnog Balkana kako bi se omogućila „postepena integracija“.

Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid u ovaj dokument koji su države članice dobile krajem maja.

Kako stoji u dokumentu, Austrija smatra da bi kriza nastala zbog ruske agresije na Ukrajinu mogla imati kolateralni efekat na stabilnost Zapadnog Balkana. Kao posljedica toga, smatra Austrija, sukob bi se preselio sa granica EU u samu njenu sredinu.

„Moramo razmišljati preko postojećih instrumenata proširenja i susjedstva i koristiti neiskorišćeni potencijal. Na putu ka punopravnom članstvu, trebalo bi da stvorimo mogućnosti da ove zemlje postepeno integrišemo u oblasti politike koje su za njih od posebne koristi“, smatra Austrija.

U non-paperu se navodi da puna primjena trenutne metodologije predstavlja jedan aspekt, međutim da ovaj instrument ne daje zadovoljavajuće i neophodne odgovore na trenutnu situaciju.

Zvanični Beč je mišljenja da EU mora pronaći načine da proces pristupanja učini opipljivijim te da se napredak u reformama direktno poveže sa konkretne koristi za kandidate i njihove građane

„Sadašnje procedure proširenja nisu dale značajne rezultate posljednjih godina. One su pre svega dovele do frustracije i otuđenja između regiona i EU. Moramo da prevaziđemo trenutni ćorsokak gledajući na sve opcije sa otvorenim umom„, podvlači se u austrijskom non-paperu.

Još se pojašnjava da Austrija predlaže da kao prvi korak, partneri iz Zapadnog Balkana budu pozvani redovno na neformalne sastanke Saveta EU, na kojima se raspravlja o oblastima od zajedničkog interesa.

Takođe se smatra da se samiti EU-Zapadni Balkan trebaju održavati svake godine, a da što je pre moguće odobri status posmatrača za zemlje regiona u drugim institucijama EU.

Između ostalog u dokumentu se spominje da se zemljama regiona ponudi progresivna intergacija u zajedničkom tržištu, inkluzija u trgovinskim i poreskim politikama, učešće u klimatskim i energetskim politikama ili učešće u agencijama EU.

Takođe država Austrija smatra da bi zemlje Zapadnog Balkana trebale imati pristup EU fondovima jer bi to poslužilo kao veliki podsticaj za unapređenje reformi i usklađivanje pravnom stečevinom EU.

Šta je non-paper?

Inače, non-paper je neformalni dokument, koji se iznosi u zatvorenim pregovorima unutar institucija EU, posebno u Savetu ministara, kako bi se postigao dogovor među državama članicama EU o nekom spornom proceduralnom ili političkom pitanju.

Od početka rata u Ukrajini, EU je pojačala aktivnosti sa Zapadnim Balkanom s ciljem sprečavanja mogućih negativnih efekata ove krize na region, koji se smara dobrim tlom za ruske aktivnosti.

U proteklim nedjeljama, održan je niz susreta na više političkih nivoa između EU i zemalja regiona. Ministri inostranih poslova Zapadnog Balkana su učestvovali prošlog meseca na formalnom sastanku Saveta ministara EU.

Takođe je u maju održana večera lidera sa šefom eropske diplomatije Žozepom Boreljom (Josep Borell). Svi sastanci su imali kao fokus posljedice rata u Ukrajini na zemlje regiona.

Austrijski non-paper je prosleđen članicama Evropske unije, uoči predstojećeg samita EU-Zapadni Balkan, koji je zakazan za 23 juni.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA