Samit procesa Brdo-Brijuni za ubrzanje evropskog puta

Komentari:12

Podijelite:

Predsjednik Slovenije Borut Pahor ugostit će lidere sa Zapadnog Balkana na 11. sastanku Procesa Brdo-Brijuni, koji će se danas održati na Brdu kod Kranja.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor ugostit će lidere sa Zapadnog Balkana na 11. sastanku Procesa Brdo-Brijuni, koji će se danas održati na Brdu kod Kranja, a čiji je cilj, kako je nedavno najavio prilikom posjete Beogradu, pospješivanje evropske perspektive regije, kao i mir, stabilnost i razvoj Balkana.

Učešće na sastanku, kako je najavljeno iz Pahorovog kabineta, potvrdili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, albanski predsjednik Bajram Begaj, trojica članova Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, te predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović, predsjednica Kosova Vjosa Osmani i predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

“Sastanak lidera Brdo-Brijuni biće prilika da se sagleda trenutna situacija u regiji i, prije svega, da se pozovu članice i institucije EU-a da ubrzaju proces proširenja. U neformalnoj atmosferi, lideri će moći da razmijene mišljenja i o drugim aktuelnim temama”, najavljeno je iz kabineta predsjednika Slovenije, prenosi Tanjug.

Proces pokrenuli Kosor i Pahor

Inicijativa Proces Brdo–Brijuni pokrenuta je 2010. godine kada su tadašnji slovenački i hrvatski premijeri Borut Pahor i Jadranka Kosor, nakon potpisivanja sporazuma o arbitraži između dvije zemlje, željeli da daju primjer liderima Zapadnog Balkana i podstiču ih na rješavanje bilateralnih pitanja i povećanje tempa na evropskom putu.

Od 2013. godine sastanci u okviru Procesa Brdo-Brijuni se održavaju svake godine, a skupu lidera regije pridruživali su se i specijalni gosti među kojima su bili nekadašnja njemačka kancelarka Angela Merkel, raniji predsjednik Austrije Heinz Fischer, predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier, predsjednik Poljske Andžej Duda, njegov italijanski kolega Sergio Mattarella, aktuelni predsjednik SAD-a, tada u funkciji potpredsjednika Joseph Biden, te i predstavnici evropskih institucija.

Pahor je naveo, kada je reč o Samitu Brdo Brijuni i situaciji u regiji, da su uslovi sada lošiji nego prošle godine kada su se sastali i dodao da se još prošle godine oslikavalo lošije raspoloženje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije