Bošnjačka stranka: Crna Gora u kojoj „Leleču Turci i kukaju bule“ nije građanska i antifašistička

Komentari:12

Podijelite:

Sinoćni događaji u Nikšiću, kada je tokom proslave 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, grupa nacionalosta i ekstremista, pjevajući pjesme fašističkog sadržaja koje slave i pozivaju na silovanja i ubijanja ljudi zbog pripadnosti drugoj naciji ili religiji, veoma su uznemiravajući i zabrinjavajući i pozivaju na hitnu reakciju državnih organa, ali i cijele antifašističke zajednice u Crnoj Gori, ukazala je Bošnjčka stranka u reagiranju tim povodom.

Naglašeno je da Crna Gora u kojoj „Leleču Turci i kukaju bule“ nije Crna Gora 13. jula, nije Crna Gora 21. maja, nije antifašistička Crna Gora i nije građanska Crna Gora koja teži članstvu u Evropskoj uniji. Prepoznavanje fašizma u radnjama pojedinaca i grupa, jasna, brza i nedvosmislena reakcija državnih organa i efikasna suđenja sa oštrom kaznenom politikom predstavljaju, uz konstanstne aktivnosti civilnog i javnog sektora na izgradnji kolektivne sviiesti o opasnosti fašizma i svake tolerancije na fašizam, zadnje stubove odbrane od ove pošasti koja je sredinom prošlog vijeka iznjedrila najveće zločine i strahote ljudske civilizacije.

“U multietničkoj i multivjerskoj, građanskoj, evropskoj i antifašističkoj Crnoj Gori nema i ne smije biti mjesta takvoj ideologiji, jer Crna Gora koja toleriše takve ideologije nije Crna Gora za koju smo se svi zajedno borili 13. jula, niti 21. maja”, navedeno je u saopštenju Bošnjačke stranke.

Upućen je poziv nadležnim organima da hitno reaguju i procesuiraju vinovnike jučerašnjih dešavanja u Nikšiću, sa posebnim akcentom na krivična djela kojima se izaziva nacionalna, rasna i vjerska mržnja, uz podsjećanje da su pojedine odluke tužilaca i sudova u vezi sa krivičnopravnim gonjenjem pojedinaca za ova krivična djela pokazala manjak volje da se stvari nazovu pravim imenom, što ne doprinosi borbi protiv fašizma i nacionalne i vjerske mržnje i netolerancije u Crnoj Gori.

Također su pozvali nadležne u Ministarstvu unutrašnjih poslova da utvrde odgovornost za eventualne propuste u obezbjeđenju najavljenog javnog skupa u Nikšiću.

VIDEO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije