Izvinjenje indijanskoj glumici koja je odbila Oskara u ime Marlona Branda

Podijelite:

Akademija filmskih umetnosti i nauka koja dodeljuje Oskare uputila je izvinjenje indijanskoj glumici koja je pre gotovo 50 godina izviždana i ismejana na dodeli nagrade na koju je došla umesto Marlona Branda koji je odbio Oskar zbog ponašanja Holivuda prema Indijancima.

Glumica i aktivistkinja Sačin Litlfeder (Sacheen Littlefeather), koja je Apač i Jaki Indijanka, bila je ismevana na ceremoniji dodele Oskara 1973. godine kada je objasnila zašto odsutni Brando ne može da primi nagradu za najbolju mušku ulogu za film “Kum”.

Indijanka je kasnije rekla da je obezbedjenje sprečilo da je fizički napadne Džon Vejn (Jonh Wayne) tada zvezda kaubojskih filmova. Navodi se da ju je ismijao i Klint Istvud (Clint Eastwood) i da ju je kasnije Holivud bojkotovao.

“Uvrede koje ste pretrpeli su neumesne i neopravdane. Emocionalni teret koji ste nosili i cena vaše karijere u našoj industriji su nepopravljivi”, navodi se u pismu koji je uputio tadašnji predsednik Akademije Dejvid Rubin (David).

“Predugo je hrabrost koju ste pokazivali ostala nepriznata. Zbog toga vam nudimo i najiskrenije izvinjenje i iskazujemo iskreno divljenje”, dodaje se u pismu.

Indijanka koja sada ima 75 godina odmah je reagovala.

“Mi Indijanci smo veoma strpljivi ljudi, prošlo je tek 50 godina. Moramo da zadržimo smisao za humor. To je naše sredstvo za preživljavanje”, navela je ona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije