-10.2 C
Novi Pazar
09/02/2023
NaslovnicaPolitikaMartinović: Cilj je i osnivanje Fonda za besplatne udžbenike na bosanskom (VIDEO)

Martinović: Cilj je i osnivanje Fonda za besplatne udžbenike na bosanskom (VIDEO)

Kandidat za većnika sa liste „Bošnjačko jedinstvo“, profesor bosanskog jezika Denis Martinović, predstavio je danas u Tutinu deo programa ove liste. On je kazao da je jedan od prioriteta liste „Bošnjačko jedinstvo“ ostvarivanje svih individualnih i kolektivnih prava Bošnjaka koja su garantovana Ustavom Republike Srbije.

-Naš cilj su i otpuna reforma zakonodavstva u oblasti prava i sloboda manjinskih naroda, kao i prenošenje osnivačkih prava ustanova od posebnog značaja za Bošnjake na Bošnjačko nacionalno veće, kao što su biblioteke, muzeji, sredstva informisanja, predškolske ustanove i osnovne škole, rekao je Martinović i dodao da će se ova lista zalagati i za ostvarivanje prava Bošnjaka na obrazovanje na bosanskom maternjem jeziku i pismu u obrazovno-odgojnim ustanovama na osnovu prava stečenog rođenjem, bez obaveze dodatnog izjašnjavanja.

-Naši ciljevi su i osnivanje Javnog medijskog servisa na jezicima manjinskih naroda, kao i Fonda za besplatne udžbenike za nastavu na bosanskom jeziku, rekao je Martinović koji bosanski jezik predaje u OŠ Ibrahim Bakić u kojoj je 2014. godine održan prvi čas bosanskog jezika, nakon što je gotovo ceo vek ovaj jezik bio pod blokadom i zabranom.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA