MMA borac Anes Musić: Za sve mi je uzor Poslanik Muhammed a.s. (VIDEO)

Komentari:12

Podijelite:

Anes Musić iz Novog Pazara je MMA borac i evropski vicešampion. Dugogodišnji sportista, fudbaler i trener učitelj i takmičar orilačkih vještina ovih dana se intenzivno priprema za učešće na Balkanskom prvenstvu u Afyonu (Turska). Do veliko uspjeha, bez posbene podrške zvaničnih instiucija, je došao, kako kaže trnovitim putem. Za njega se do sada malo znao, nije imao prostora u ovdašnjim medijima, a u Turskoj naredne sedmice juriša na zlatnu medalju.

“Bilo bi dobro da pokušam napad na zlato. Allah najbolje zna. Što se mene tiče trudio sam se maksimalno s treninzima. Odvajao od porodice i s treninzima da bi napredovao što više i bio spreman. Biće jaka konkurencija kao na evropskom prvenstvu, možda jača. Što se mene tiče planiram zlato i nadam se da ćemo uspjet u tome. Prvi sam u Sandžaku pokrenuo Sandu i Kyokushin.

Nadamo se da ćemo i na evropskom i svjetskom šampionatu praviti mnogo bolje rezultate, ali i u skorije vrijeme biti bolja moja i pomocija tog sporta”, rekao je Anes.
Klupski kolega i trener boksai kik boksa Hajrudin Lukić kaže da je bio zadovolja. Anesovin angažmanom na treninzima.


“Uspješno se pripremamo. Zadovoljan sam Anesovim angažmanom na treninzima. Uporan je i naumio je da donese zlatnu medalju sa prvenstva u Turskoj. Nadamo se najboljem i da donese pobjede iz Turske”.

Anes je u Novom Pazaru od 2018. osnovao i vodio Borilačku akademiju “Oktagon”, a profesionalnu karijeru kao MMA borac nastavlja u Njemačkoj.

Kao vrhunski borac MMA pokazao se ove godine na takmičenju u Austriji kada je 15 godina iskusnog Patricka “Panzera” Spirka pobjedio nokautom za pola minute.

Nakon 11 godina bavljenja fudbalom, te povreda i operacija, prošao je trnovit i uspio da postigne veliki uspjeh, ali se o njemu u rodnom gradu i dalje malo zna. Prvi je u Sandžaku počeo da se bavi boričalkom vještinom Sanda (moderni kineski boks sa hrvanjem), za MMA kaže da je viteški sport, a za oktoganon da je kao život borba da se preživi.

“Slažem se da je to, ipak, viteški sport. Iz razloga što si zatvoren u jednom koloseumu i nema ti izlaska dok ne izgubiš ili pobjediš. To je tako pravilo. Prekida se meč kada si u nok downu, kad si na zemlji i krenu udarci od protivnika, kad se izgubi svijest ili se dese obilna krvarenja. Tada sudija prekida meč, inače sve do tog trenutka imaš oktagon i “živi u njemu“. Slično kao život, ušao si i bori se na sve načine da preživiš, opstaneš. Svi što su vani ili navijaju da izgubiš ili da pobjediš. Uvijek ima više onih koji navijaju da izgubiš, ali kad pobjediš opet su tu, uz tebe”, kazao je.


Za sve mu je uzor, ističe, Poslanik Muhammed a.s., što se tiče ovog sporta jeste jedan od najboljih MMA boraca Žorž Sent Pijer (Georges St. Pierre), naravno Habib (Khabib Nurmagomedov) sa njegovim lijepim ponašanjem.

Mladima, kao dugogodišnji trener, sportista i pedagog poručuje da je najbitnije da znaju ciljeve u žovotu i, dok su mladi, ostvare neke rezultate, budu uzor drugim ljudima.

“Naša omladina je dobra, samo da se usmjeri na pravi put. Najbitnije je da čovjek bude vjernik, zna ciljeve u životu, da je sve ovo prolazno. Ali eto, dok je mlad da napravi neke rezultate i bude uzor drugim ljudima. Da se ne ugledaju na narkomane, alkoholičare, kockare. Cilj nas trenera je da skupimo štvo više mladih sa ulice i uvedemo ih u salu gdje ih vaspitavamo onako kakav je trener.

Poruka svim upravama iz Novog Pazara je: “Podržite trenere, ljude koji se bore da ova djeca vide šta je čast i poštenje, pa maar i sportu. Da se napravi jedna dobra potpora sportistima bez obzira ko su, šta su, sa koje strane dolaze. Nebitno. Da ti momci sutra kad odu u Evropu, kažu im “iz Srbije si,iz Pazara, iz Sandžaka, e svaka ti čast”. Da osvjetlaš obraz svom narodu i naciji kad izađeš iz države i da što više imamo sportista”, poručio je.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije