Prijedlog rezolucije o zločinu u Štrpcima u Skupštini Crne Gore

Komentari:12

Podijelite:

Poslanica Građanskog pokreta URA Suada Zoronjić i poslanik Socijaldemokratske partije dr. Adnan Striković uputili su danas u skupštinsku proceduru Prijedlog rezolucije o zločinu u Štrpcima kojom traže od države Crne Gore osudi ovaj teški zločin, iskaže i pijetet prema žrtvama i sprovede sveobuhvatnu istragu i kažnjavanje svih počinioca.

Naglašavajući namjeru da se država Crna Gora i crnogorsko društvo na primjeren način odnese prema teškom zločinu od strane paravojnih formacija, otmici i ubistvu 20 nevinih Ijudi, mahom Bošnjaka, oni su poručili da je cilj rezolucije da se ostvari minimum pravičnosti za porodice žrtava teškog zločina.

“Država godinama nije pružala adekvatan odgovor na tragediju i da porodice ubijenih nijesu bile predmet brige državnih organa”, ističe se u prijedlogu.

Usvajanjem ove rezolucije Skupština Crne Gore uputila bi apel pravosudnim organima Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine da se nastavi sa istragom, procesuiraju i privedu pravdi svi nalogodavci i izvršioci, kao i da se porodicama žrtava stradalih u Štrpcima isplati adekvatnu novčanu i dodjeli statusa civilnih žrtava rata kao izraz solidamosti i moralne podrške.

Podsjetimo, u vozu 671 koji se saobraćao na relaciji Beograd – Bar u mjestu Štrpci, Sandžak, opština Priboj, 27. februara 1993. oteto je i ubijeno 20 nevinih ljudi. Oteti putnici, 18 Bošnjaka i jedan Hrvat, su potom likvidirani. Većina ubijenih su bili državljani tadašnje SR Jugoslavije i bili su uglavnom iz Priboja, Prijepolja, Beograda i Podgorice. Među njima je bilo i državljana Bosne i Hercegovine.

Posmrtni ostaci 16 putnika još nisu pronađeni, dok su posmrtni ostaci Ćorić Rasima i Rastoder Jusufa pronađeni u jezeru Perućac. Nekompletni ostaci trećeg putnika Zubčević Halila su takođe pronađeni u jezeru Perućac. Među izvedenim putnicima iz voza je bio i jedan crnac čija je sudbina nepoznata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije