-10.2 C
Novi Pazar
09/02/2023
NaslovnicaPolitikaTurska obilježila 30. godišnjicu diplomatskih odnosa s BiH: Stabilnost Evrope direktno povezana...

Turska obilježila 30. godišnjicu diplomatskih odnosa s BiH: Stabilnost Evrope direktno povezana sa stabilnošću BiH

Turska je bila među prvim državama koje su priznale nezavisnost Bosne i Hercegovine kada je proglašena 1992. godine nakon raspada Jugoslavije

Povodom obilježavanja 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa s Bosnom i Hercegovinom, Turska je najavila jačanje “duboko ukorijenjenih historijskih, ljudskih i kulturnih veza” između dvije zemlje u svim oblastima, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Odlučni smo ojačati i dodati nove dimenzije postojećim odličnim odnosima između Turske i Bosne i Hercegovine i unaprijediti te odnose za dobrobit naših naroda i partnera”, navodi se u saopćenju turskog Ministarstva vanjskih poslova povodom obilježavanja godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa, 29. avgusta 1992. godine.

Turska je bila među prvim državama koje su priznale nezavisnost Bosne i Hercegovine kada je proglašena 1992. godine nakon raspada Jugoslavije.

“Mir i stabilnost regije i Evrope direktno su povezani sa mirom i stabilnošću Bosne i Hercegovine. Važno je fokusirati se na očuvanje multietničkog, multikulturalnog i multireligijskog društvenog tkiva Bosne i Hercegovine i povećanje razvoja i blagostanja Bosne i Hercegovine“, istaknuto je u saopštenju ministarstva.

Turska će, kako je poručeno, nastaviti da doprinosi razvoju regionalne saradnje u oblastima kao što su trgovina, investicije, energetika, transport, kultura i obrazovanje, te će solidarno djelovati protiv svih oblika terorizma.

Kako se navodi u saopštenju, Ankara i Sarajevo pokazuju blisku solidarnost i saradnju na međunarodnim platformama i regionalnim formatima kao što su trilateralni konsultativni mehanizmi.

“U ovom periodu sve većih izazova u našem regionu, kao dvije prijateljske i bratske zemlje, nastavljamo da promovišemo sigurnost i razvoj na širokoj geografskoj površini koja se proteže od Balkana preko cijelog evropskog kontinenta. Vjerujemo da su Evropska unija i evroatlantske integracije našeg regiona važan element u osiguravanju trajnog mira i stabilnosti u cijeloj Evropi”, zaključeno je u saopštenju.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA