U Turskoj i inostranstvu obilježava se 84. godišnjica smrti Mustafe Kemala Ataturka

Komentari:12

Podijelite:

U Mauzoleju Mustafe Kemala Ataturka (Anitkabir) u Ankari održana je državna ceremonija.

U Turskoj i u turskim ambasadama širom svijeta, prigodnim programima obilježava se 84. godišnjica smrti Mustafe Kemala Ataturka, osnivača savremene Republike Turkiye, javlja Anadolu Agency (AA).

U Mauzoleju Mustafe Kemala Ataturka (Anitkabir) u Ankari održana je državna ceremonija. U 9.05 sati po lokalnom vremenu oglasile su se sirene kako bi označile trenutak njegove smrti.

Širom zemlje ljudi su se zaustavljali na ulicama ili stajali u tišini na svojim radnim mjestima kako bi se prisjetili Ataturka.

U Mauzoleju, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan bio je među onima koji su položili vijenac.

Prisutni su, između ostalih, bili i predsjednik Republikanske narodne stranke (CHP) Kemal Kilicdaroglu, predsjednik Stranke nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli, potpredsjednik države Fuat Oktay kao i predsjedavajući Velike narodne skupštine Republike Turske (TBMM) Mustafa Sentop. 

Ataturk je rođen 1881. godine u Solunu, tadašnjem Osmanskom carstvu. Najveću vojnu slavu stekao je predvodeći turske borce u bici na Canakkaleu. Nakon raspada Osmanskog carstva po završetku Prvog svjetskog rata, Ataturk je predvodio tursku vojsku u oslobodilačkom ratu.

Kao osnivač i predsjednik Republike Turske, zemlju je transformisao u modernu, sekularnu i prozapadnu državu. Umro je na današnji dan 1938. u 57. godini.

Ataturk je tokom života zahvaljujući vojnim i političkim sposobnostima dobio svaku bitku u koju je ušao s ciljem jačanja i očuvanja nezavisnosti domovine i svoga naroda.

Mustafa Kemal Ataturk, čije ime je zbog njegove vojne i političke genijalnosti ispisano zlatnim slovima u turskoj i svjetskoj historiji, preminuo je u palati Dolmabahce 10. novembra 1938. godine.

Kovčeg s njegovim tijelom, umotan u zastavu Republike Turske, u velikoj svečanoj sali palate Dolmabahce tokom tri dana bio je izložen za posjete građana. Potom je 20. novembra prebačen u Ankaru gdje je dan kasnije privremeno sahranjen u Etnografskom muzeju. Sve države svijeta su na sahranu poslale svoje predstavnike, a prisustvovali su čak i strani generali koji su se borili protiv Ataturka u Bitci kod Canakkalea i drugim velikim bitkama. 

Ataturkovo tijelo prebačeno je u Mauzolej Anitkabir 10. novembra 1953. godine, na 15. godišnjicu njegove smrti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije