U Vijećnici održana promocija prvog bh. putopisa “Putem svile”

Komentari:12
(Foto: I. Š./Klix.ba)

Podijelite:

U Vijećnici održana promocija putopisa “Putem svile” i izložba fotografija Hamze Ridžala i Ediba Kadića.

Hamza Ridžal i Edib Kadić su u putopisu predstavili nevjerovatne avanture koje su doživjeli na svom putovanju.

Jedan od putopisaca Hamza Ridžal otkrio je razloge ovog tromjesečnog putovanja, odnosno razloge odlaska na Put svile.

“Večeras je promocija prvog bh. putopisa. Put svile je najstarija mreža trgovačkih puteva kojima je Sredozemlje bilo povezano sa istočnom Azijom. Edib i ja smo uvidjeli da je to vrlo važna tema u svjetskoj književnosti. Francuzi imaju više od 30, a Britanci više od 50 putopisa na tu temu, a mi u BiH nismo imali niti jedan. S druge strane, u tradicijskom i kulturološkom smislu puno više dugujemo velikim intelektualnim i duhovnim centrima u Iranu, Horosanu, centralnoj Aziji, Anadoliji nego sve evropske zajednice zajdeno. Istovremeno nismo imali knjigu koja na putopisan način sublimira sve što dugujemo tim područjima”, kazao je Ridžal, dodavši da su zbog toga i odlučili krenuti na ovo putovanje.

Edib Kadić se zahvalio partnerima Bh Telecomu i Bh Pošti koji su pomogli u realizaciji ovog projekta. Potom je dodao da jedva čeka da nastave s putovanje, jer su do sada prešli samo 20 posto od cijelog Puta svile.

“Kada je riječ o samoj izradi putopisa, to je iziskivalo dosta vremena. Pored putopisa, imamo i videozapise i fotografije čija izložba će trajati sedam dana. Kada gledam ove fotografije u meni se ponovo javlja emocija. Sretni smo da smo tu, da smo jedan dio okončali. Sada ćemo se dati u izradu ostalih putopisa, jer je u planu da obiđemo cijeli Put svile, a sada smo obišli samo 20 posto”, dodao je.

U bosanskohercegovačkom ukupnom knjiškom naslijeđu nije zabilježen niti jedan pokušaj bar površnog opisa Puta svile i načina na koji je oblikovao naš identitet i naše ukupno tradicijsko naslijeđe.

To je bio jedan od razloga zbog čega Ridžal i Karić odlučili proputovati znatan dio ove prastare trgovačke mreže i doći u velike intelektualne i duhovne centre u Srednjoj Aziji kako bi napravili prvu putopisnu knjigu sa fokusom na Put svile.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije