Baćićanin: Nastavit ćemo da čuvamo bošnjački identitet

Podijelite:

Nosilac liste “Bošnjačko jedinstvo“ na predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalni vijeće (BNV) Fuad Baćićanin ocjenio je večeras da samo sa njihovom pobjedom ovim nacionalnim organom neće upravljati srpska Vlada.

On je na završnom skupu ove liste u Novom Pazaru rekao da oni svjesno odbijaju privilegije, da bi imali slobodu rada, govora i da niko ne može da ih ucjenjuje.

“Uradit ćemo sve da zaustavimo diskriminaciju Bošnjaka, da ministri ne govore da među Bošnjacima nema sposobnih, čak ni za vatrogasce, a požare sami gasimo. Povjerenje se može graditi tek onda kada se usaglasi nacionalna struktura u policiji, sudstvu, tužilaštvu, vatrogasnoj službi i svim ostalim institucijama u Sandžaku sa javnim ovlaštenjima“, rekao je Baćićanin.

On je istakao da će nastaviti kao do sada da njeguju i čuvaju bošnjački nacionalni identitet, islamski vjerski i sandžački regionalni identitet.

“BNV smo mi koji se borimo za prava Bošnjaka, a koji smo isti ovdje, u Beogradu, Briselu i Istanbulu. Mi koji nemamo drugi paralelni život, već život slobodnog, dostojanstvenog Bošnjaka, koji jasno i glasno uvjek govori istinu”, rekao je Baćićanin.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka dr. Sulejman Ugljanin pozvao je na ovom skupu članove i simpatizere ove stranke da glasaju za ovu listu i time izaberu obrazovane, politički zrele, nacionalno svjesne, nepokolebljive i nepotkupljive ljude.

“Ne želim da uvrijedim ljude sa drugih izbornih lista, to su sve naša braća i naš narod, ali u ovom političkom trenutku kada Bošnjaci, jedini narod u ovoj državi na Balkanu nije riješio status, nemamo pravo na eksperimente. Ne smijemo dozvoliti da dođe neko u BNV ko će da proda bošnjačke interese za jedan poslanički ili ministarski mandat“, rekao je Ugljanin.

On je zaključio da u vrijeme kada na Balkanu vlada velikosrpska ideologija samo nacionalno svjesni, obrazovani i hrabri ljudi mogu da zastupaju Bošnjake.

Izbori za BNV održavaju se u nedelju, 13. novembra 2022. godine, a lista “Bošnjačko jedinstvo” je na rednom broju 3.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije