Albin Kurti: Ovo što započinjemo od 1. avgusta Srbija započela da sprovodi pre 11 godina, vjerujte svojoj vladi

Komentari:12

Podijelite:

„Ovo što započinjemo od 1. avgusta Srbija je započela da sprovodi prije 11 godina“, poručio je Albin Kurti dan pred najavljeno sprovođenje mjera za uklanjanje srpskih tablica gradova na KM i srpskih ličnih karata. Za to vrijeme Mitrovica ponovo je osvanula sa lecima: „Nema predaje, srpska lična karta ostaje“.

„Dragi sugrađani, kada govorimo o pravu i pravdi, a time i o suverenosti države, moramo govoriti i o reciprocitetu u smislu korišćenja ličnih karti na teritoriji države“, novom video porukom se kosovski premijer još jednom obratio građanima Kosova.

Ova se poruka odnosi na one državljane Republike Srbije koji će se, od 1. avgusta, kako to najavljuje kosovska vlada, pri ulasku na Kosovo izdavati tzv. deklaracioni list, sa validnošću od tri meseca.

„Ne želim da na bilo koji način ovakav naš postupak protumačite drugačije osim kao kršenje vaših prava kao državljana Republike Kosovo“, tvrdi Kurti, uz dodatak da je obaveza vlade koju on predvodi da štiti prava ovih građana, od „diskriminacionih postupaka“.

Takvi postupci su „prijetnja državi“, kaže Kurti, ali istovremeno su i „prijetnja svima nama kao njenim građanima“.

I dok trpi kritike za nedostatak komunikacije sa Srbima na Kosovu, Kurti tvrdi upravo suprotno u ovom videu, podsjećajući na to da se više puta obraćao baš njima.

„Jer jedino tako zajedno možemo obezbjediti bolju i svjetliju budućnost“, dodaje.

„I ovog puta tražim od vas povjerenje i volju da zajedno prođemo i završimo ovaj proces registracije. Moja vlada, a prema tome i svi nadležni ministri su vam na raspolaganju u vezi sa svim pitanjima i nedoumicama koje možete da imate u vezi sa ovom temom“.

„Ovo što započinjemo od 1. avgusta Srbija je započela da sprovodi pre 11 godina. Bićemo vam na usluzi dokazujući da je svaka naša radnja jedino poštovanje zakona i pravde koja je kao takva jednaka u tretiranju svakoga i svih nas. Vjerujte svojoj vladi“, poručio je kosovski premijer.

Video spot je i ovog puta snimljen na različitim mjestima u registracionom centru, uz laganu muzičku podlogu i opušten govor tijela. Kurti inače ove nedelje boravi u Vašingtonu

Prethodno, u petak, kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja održao je  sastanak upravo sa koordinatorima centara za registraciju vozila i poručio da je za primjenu odluka iz Prištine sve spremno.

Istovremeno, kosovska vlada podsjetila je juče da od 1. avgusta počinje i sprovođenje odluke donijete krajem juna, odnosno za izdavanje deklaracionog lista za sve one koji posjeduju lične karte izdate od strane Republike Srbije, a koji ulaze na Republiku Kosovo.

Deklaracioni list biće izdavan na svakom kopnenom i vazdušnom prelazu i važiće 90 dana od izdavanja.

Dokument će se izdavati i osobama mlađim od 16 godina, koje nemaju ličnu kartu, odnosno, identifikacioni dokument, pod uslovom da sa sobom imaju izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom.

Kada je ova odluka donijeta 29. juna, tada je istovremeno saopšteno i to da se registarskim tablicama Republike Srbije za gradove na Kosovu i Metohiji – „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR”, „PE”, „DA” ili „ĐA” omogući preregistracija na RKS, i to od 1. avgusta do 30. septembra.

Istovremeno, za vozila sa srpskim tablicama gradova van Kosova, ostaje režim naljepnica do 31. oktobra.

Kosovski zvaničnici i oni koji podržavaju kosovsku vlast su više puta u javnosti sve ove odluke tumačili upravo kao „mere reciprociteta“ prema Srbiji, „zaokruživanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, te „uvođenje zakonitosti“ na Severu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije