Aleksandru Kavčiću NIN-ova nagrada za ličnost godine: „Hvala što ste primjetili“

Foto: N1

Podijelite:

NIN-ova nagrada za ličnost godine dodjeljena je na svečanosti u Ateljeu 212 Aleksandru Kavčiću, a priznanje dobitniku je uručio Milan Ćulibrk.

Nagrađen po odluci redakcije, a nagrada je inspirisana društvenim aktivizmom.

Tokom svečanosti prisutni su imali priliku da vide i kratak film o radu Aleksandra Kavčića.

„Bilo je neočekivano ovo, duga je bila godina, zaista nisam očekivao i hvala vam, ovo je nagrada redakcije, srce mi zaigra kad shvatim da ovo neko ipak vidi“, rekao je dobitnik nagrade.

Kako je rekao, „naša zemlja je pod ekonomskom opsadom, i to nije pravo stanje stvari“.

„Volio bih da se zamislite kakva je postala, nemamo svoje banke, svoju privredu, strani ambasadori više minutaže dobiju od nas na televiziji, mostove više ne gradimo sami, sve podsjeća na neki novi kolonijalizam, pola tog kolonijalizma je u našoj glavi. Došli smo dotle da su nam strane kompanije potrebne da bi nam napravili bukvare, koje smo 150 godina pravili sami“, naglasio je on.

Kavčić kaže da ga to sve podsjeća na Indiju, morali su da plaćaju Britancima porez na so,  danas u Srbiji praktično plaćamo porez na obrazovanje.

„Ne mogu da promijenim sve, cijelu privredu, ali ovo je metafora gde smo stali i gde nam je društvo. Možemo da pokažemo da smo za nešto ipak sposobni i to radim sa udžbenicima. Hvala što ste primjetili“, dodao je Kavčić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije