Alžir okončao dvodecenijski sporazum o prijateljstvu sa Španijom

Komentari:12

Podijelite:

Kancelarija alžirskog predsjednika Abdelmadžida Tebunea saopštila je danas da ta sjevernoafrička nacija “odmah” suspenduje dve decenije star ugovor o prijateljstvu sa Španijom.

Bio je to najnoviji udarac sve nestabilnijim odnosima Alžira i Madrida koji zavisi od Alžira u pogledu snabdevanja prirodnim gasom.

Tenzije su porasle u složenom trosmernom sporu nakon što je Španija podržala stav Maroka o teritoriji Zapadne Sahare oko koje se spori sa Alžirom.

U saopštenju se navodi da Španija je zloupotrebljavala svoju ulogu “administrativne sile” u Zapadnoj Sahari dok su Ujedinjene nacije rješavale decenijama staru situaciju oko statusa ogromne teritorije bogate mineralima.

“To je direktno doprinelo degradaciji situacije u Zapadnoj Sahari i regionu. Zbog toga Alžir je odlučio da odmah sprovede suspenziju sporazuma, koji je služio kao okvir u vezama dve zemlje”, saopšteno je.

Španska vlada je saopštila da žali zbog odluke Alžira i ponovo je potvrdila svoju posvećenost sporazumu o prijateljstvu.

“Španija smatra Alžir prijateljskom susjednom zemljom i ponovo potvrdjuje svoju potpunu spremnost da zadrži i razvija specijalne odnose saradnje u korist naroda obe zemlje”, saopštilo je špansko ministarstvo spoljnih poslova.

Španija je bila bivša kolonijalna sila u Zapadnoj Sahari sve dok je nije pripojio Maroko 1975. Od tada, Alžir i susjedni Maroko imaju napete veze oko sudbine Zapadne Sahare.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije