ANITA HODŽIĆ: U Prijedoru se sve čini da se smanji broj zaposlenih Bošnjaka

Komentari:12

Podijelite:

Anita Hodžić je od 2014. do 2018. godine bila delegat u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a. Od 2018. godine pa do danas bila je direktorica prijedorskog kina, a na predstojećim izborima, u ime Stranke demokratske akcije, je kandidatkinja za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine. Danas se oglasila na svom Facebook profilu a njen stav prenosimo u cijelosti:

S obzirom na to da sam i ja došla na red, da sam razrješena nakon isteka mandata, te se prijavljujem na biro za zapošljavanje, želim ukazati na problem javno.

I prije sam skretala pažnju na ovu problematiku, ali ljudi koji su ostajali bez posla nisu htjeli javno pisati, da li zbog manjka snage, volje, straha, ja sam to poštovala!

Sad govorim u svoje ime.

Evidentna je tendencija smanjenja broja zaposlenih Bošnjaka u javnom sektoru grada Prijedora – za to nije kriva Dodikova politika, krive su bošnjačke partije na lokalnom nivou koje su dio vlasti grada Prijedora (DF, SDP, PDA, SzBiH), ali i čelnici SDA stranke (na lokalnom nivou) koji se nisu udostojili pojaviti i uzeti učesća, ili bar skrenu pažnju na ovu problematiku, na samoj sjednici skupštine.

Gledaju se samo vlastiti interesi, a ne interesi bošnjačkog naroda u cjelini. Njima očigledno ovaj problem nije važan, s obzirom na to da nas je od 2020. godine sedmero Bošnjaka manje u javnom sektoru.

Željela bih istaknuti period prije ovoga, našu staru ekipu SDA stranke koja je bila dio vlasti u to vrijeme – da smo se svim snagama borili upravo za suprotno – da svi uposleni u javnom sektoru ostanu i zadrže radna mjesta (bez obzira kojoj probosanskoj stranci pripadali). Da se broj uposlenih Bošnjaka ne smanjuje, nego povećava. Ukoliko neko od Bošnjaka ode u penziju, nastojali smo na to mjesto zaposliti nekog drugog iz reda bošnjačkog naroda – kako bismo zadržali, koliko-toliko, ravnopravnu zastupljenost Bošnjaka u javnom sektoru, koja nam je ustavom zagarantirana.

Ovo danas što se dešava je isključivo lični interes, prevashodno, stranaka koje su trenutno na vlasti (DF, SDP, PDA, SzBiH).

Zbog ličnih interesa, danas u Prijedoru imate jednog Bošnjaka manje u Kinu “Kozara” – ponavljam, ne zahvaljujući Dodiku i njegovoj politici, nego upravo našim ljudima koji nas predstavljaju. Umjesto da se radi na povećanju broja uposlenih, radi se suprotno…

Kada se oni tako odnose prema akademskim radnicima javnog sektora, koji znaju i da odgovore i da ukažu na problem, kako će se tek odnositi prema zemljoradniku, penzionerima i socijalno-ugroženim slojevima ljudi.

Nek nam je Bog na pomoći, ako se trend glasanja nastavi u ovom pravcu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije