0.9 C
Novi Pazar
28/03/2023
NaslovnicaPolitikaBiHApelacioni sud BIH potvrdio: Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić pravosnažno oslobođeni

Apelacioni sud BIH potvrdio: Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić pravosnažno oslobođeni

Sud Bosne i Hercegovine, tačnije Apelaciono vijeće tog suda odbilo je žalbu Tužilaštva Bosne i Hercegovine i u cijelosti potvrdilo prvostepenu presudu kojom su Dragan Vikić, Jusuf Pušina, Nermin Uzunović i Mladen Čovčić oslobođeni optužbi u predmetu Veliki park.

Ovu informaciju za Faktor je potvrdila advokatica legendarnog komandanta Dragana Vikića Adna Dobojlić.

Presuda je time postala pravosnažna i na nju nije dozvoljena žalba.

Sud Bosne i Hercegovine u aprilu je izrekao prvostepenu presudu legendarnom komandantu Vikiću i nekadašnjem pomoćniku ministra unutrašnjih poslova RBiH Pušini, te nekadašnjim pripadnicima Jedinice rezervnog sastava policije Uzunoviću i Čovčiću.

U obrazloženju presude, tada je predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić kazao je da nije dokazano da su Uzunović i Čovčić učestvovali u ubistvu vojnika JNA u Velikom parku, kao ni da su tijela kasnije prevezli na Darivu gdje su i zapaljena.

Dodao je da Državno tužilaštvo nije dokazalo ni da su Vikić i Pušina znali ili mogli znati kako su njihovi podređeni počinili ubistva i propustili da kazne počinioce.

Optuženi u ovom predmetu oslobođeni su plaćanja troškova sudskog postupka, dok su srodnici oštećenih upućeni na parnični postupak.

Vikiću i ostalima suđenje je počelo u martu 2017.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA