Azem Vlasi: Evropski plan najbolji dogovor Srbije i Kosova ikada

Foto: ps/ytN1

Podijelite:

Advokat Azem Vlasi rekao je da je evropski plan objavljen u ponedeljak uveče na zvaničnom sajtu EU najbolji sporazum između Kosova i Srbije ikada, prenosi Telegrafi.

Vlasi je rekao da se u „suštini sporazum smatra međudržavnim“.

„Od kada je dijalog počeo, dogovor od ponedeljka, koji je naslovljen kao sporazum Kosova i Srbije, je najbolji. I po formi i po tome što su se suštinski dogovorili da ga prihvate kao osnovu za dalje razgovore, što se smatra međudržavnim sporazumom. To nije sporazum između Srbije i, kako se kaže, ‘Kosova i Metohije’, ‘Južne pokrajine’, ‘lažne države’ i drugih, kako kažu u Srbiji, već između Kosova i Srbije“, rekao je Vlasi.

Ovaj sporazum je, kako je rekao Vlasi, praktično okvir u kojem će se nastaviti razgovori o konkretnim pitanjima „do postizanja onoga što se zove pravno obavezujući sveobuhvatni sporazum za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije”.

„U Srbiji se priča o dijalogu, možda je to dijalog za rešenje kosovskog pitanja, kao da zaboravljaju da je pitanje Kosova riješeno i mi smo država, a sada je i sam Vučić ovim sporazumom prihvatio da radi se o normalizaciji odnosa između dve države“, naglasio je on.

Sporazum je, prema rečima advokata Vlasija, više mapa narednih koraka u kojima se moraju postići dogovori o nekim konkretnim pitanjima.

„Pravno obavezujući sveobuhvatni sporazum, u svakom slučaju, u krajnjoj liniji mora značiti međusobno priznanje između dve države. Kada će se to desiti, ne znam tačno, ali u svakom slučaju u nastavku razgovora treba dodati i zahtjev da Srbija izbaci Kosovo iz svog Ustava. Uzajamno priznanje je bilateralni akt između dve države koji nije zaštićen međunarodnim pravom, ali nema smisla međusobno priznanje ili dogovor dve države ako će Kosovo nastaviti da se pojavljuje u Ustavu Srbije“, naglasio je Vlasi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije