Banke u Srbiji u 2021. godini zaradile 474 miliona eura, naknade i provizije “prodaja magle”

Podijelite:

Na osnovi finansijskih izvještaja Agencije za privredne registre (APR) banke u Srbiji su u 2021. godini zaradile 474 miliona eura, i to samo po osnovu obrade kredita, provizija i naknada.

Advokat Miroslav Živković, ispred Advokatske komore Beograda, je u obraćanju medijima ocjenio da je riječ smo o “prodaji magle”.

“Radi se o enormnoj zaradi na poslovima koji nisu redovni, u pravu se nazivaju i prevarno poslovanje. U 2020. godini banke su zaradile 329 miliona”, rekao je Živković dodavši da su banke prošle godine, pod izgovorom ekonomske krize, vršile pritske na izvršnu i zakonodavnu vlast kako bi došlo do promjene propisa i i stava sudova u vezi tužbi građana za nezakonitu naplatu provizija, protiv banaka.

On je kazao da bi ukupni iznos, za sve građane koji su ranije bili obuhvaćeni naknadam i provizijama banaka, bio manji od od 30 miliona eura i da neko ko je zaradio 474 miliona može da izdvoji 30 miliona i obešteti građane.

“Tražimo hitnu intervenciju Narodne banke Srbije. U posljednje vrijeme banke enormno poskupljuju ove naknade. Kao advokati iz protestnog odbora protiv odluke Vrhovnog kasacionog suda gledamo da se ova situacija riješi u korist građana”, istakao je on i naglasio da se ne može preći preko činenice da banke imaju enromnu profitersku zaradu na naknadama i provizijama.

Pojasnio je da “prevarno poslovanje” u evropskom pravu predstavlja nešto što nije transparentno i da banke, kao jaša strana u poslovnom odnosu, to iskorišćavanju.

U konkretnom slučaju, izrazio je očekivanje da će Narodna banka Srbije intervensati u vezi elektronskog bankarska koje je, kako je podsjetio, najavljivano kao besplatno, a pokazalo se da nije.

“Narodna banka ima instrumente, može da utiče na banke da ne povećavaju te provizije i naknade, već da ih smanji, a neke i da ukine trajno”, rekao je advokat Živković, iz Advokatske komore Beograda.

Najavio je da će se sa ovim zahtjevima obratiti i držvnim instuticijama kako bi zaštitili interes građana, a banke dio dobiti vratile u državni budžet.

Tagovi: 2021 Banke Srbija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije