14.4 C
Novi Pazar
01/06/2023
NaslovnicaKultura"Beharova sehara" i "Bošnjačke savremene priče" promovisane u Sandžaku

“Beharova sehara” i “Bošnjačke savremene priče” promovisane u Sandžaku

Knjige “Beharova sehara” i “Bošnjačke savremene priče” u izdavaštvu Behar Publishinga promovisane su sinoć u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

Ovo je prva promocija ovih knjiga i ujedno izdanja Behar Publishinga u Sandžaku, a knjigama su govorili Edib Makić, imam Islamskog kulturnog centra „Behar“, Islamske zajednice Bošnjaka u američkom gradu Grand Rapids, Fehim Kriještorac graficki dizajner i art direktor u kulturnom centru „Behar“ i Mehmed Pargan profesor bosanskog jezika i književnosti, urednik u izdavačkoj kući „Bosanska medijska grupa“, novinar i pisac.

U Islamskom kulturnom centru (IKC) „Behar“ iz Grand Rapids, Michigan u SAD – u su još od 2006. godine organizovali literane natječaje sa temama važnim za bošnjački nacionalini identitet. Prvih pet konkursa, održanim od 2006. do 2013. godine, bili su opšteg karaktera, a od 2020. godine natječaj nosi naziv “Isnam Taljić”, uz odobrenje njegove porodice.

Prva knjiga“Beharova sehara najboljih priča: Literarni natječaji 2006. – 2013. godine – hronologija i odabrani radovi” je objavljena u maju 2021. Kao zasebna kompilacija radova sa konkursa održanog 2020. godine, prvog za nagradu „Isnam Taljic“, objavljena je u novembru 2021. godine, druga knjiga kao “Bošnjačke savremene priče: Bošnjačko utemeljenje u Islamu, sada i zauvjek – Beharova sehara najboljih priča i odabranih radova sa natječaja za nagradu Isnam Taljić”. Knjige su katalogizirane u US Library of Congress, i u IKC „Behar“ ih vide kao važan doprinos emancipaciji bosanskog jezika i bošnjačke kulture. 

„Smatrajući posebno važnim zadatkom očuvanja vlastitog identiteta kroz književno – jezički  izražaj, IKC „Behar“, otpočeo je 2006. godine sa organizacijom književnog natejčaja.

Od samog starta, ideja je bila da se podstaknu autori koji pišu i objavljuju na bosanskom jeziku, a u okviru vlastitgog osjećaja pripadnosti islamskom civilizacijskom krugu. Bosna i Hercegovina je, kao Matica svih Bošnjaka, u tako postavljenoj konstelaciji odnosa, polužila kao svojevrsni centar prema kome su bili usmjeravani interesi organizatora i učesnika. Natječaj je prepoznat kao prilika da se ojačaju kulturološke veze kako sa Sandžakom – jedinstvenim nacionalnim i kulturnim tkivom, čije je odvajanje od autohtonog bosanskog bića uslovljeno nepovoljnim povijesnim uzrokovanostima, tako i sa organizacijama Bošnjaka u dijaspori.“ – napisao je Mehmed Pargan kao komentar na prvi natjećaj održan 2006. godine.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA