12.9 C
Novi Pazar
02/06/2023
NaslovnicaDruštvoBeogradski Institut za razvoj i inovacije predlažio finansijske olakšice za majke

Beogradski Institut za razvoj i inovacije predlažio finansijske olakšice za majke

IzvorBETA

Institut za razvoj i inovacije iz Beograda predstavio je danas predlog mera pomoći majkama koje predviđaju naknade tokom porodiljskog odsustva i poreske olakšice na zarade posle porođaja.

Direktor Instituta Nenad Jevtović je na konferenciji za novinare rekao da je namjera da se finansijskim podsticajima majkama unapredi njihov položaj na tržištu rada i podstakne natalitet.

Predloženo je da država porodiljama subvencioniše obavezne doprinosa za socijalno osiguranje, kako bi se zaštitile majke od gubitka posla posle povratka sa porodiljskog ili odsustva zbog nege deteta.

Kako je objasnio Jevtović, subvencionisanje bi trajalo tri godine i država bi u prvoj godini subvencionisala 65 odsto, u drugoj 60 odsto a u trećoj 50 odsto doprinosa. Takođe, tri godine od povratka na posao sa porodiljskog ili odsustva radi njege deteta, poslodavac bi plaćao doprinose za socijalno osiguranje umanjene za iznos subvencija.

On se založio da takva mera obuhvati trenutne i buduće preduzetnice, kao i nezaposlene i neaktivne majke koje se zaposle u periodu posle porođaja do drugog rođendana deteta.

Po računici Instituta, poreske olakšice na zarade majki koštale bi državu u prvoj godini 92 miliona evra, u drugoj 194 miliona a u trećoj godini 298,1 milion evra.

Jeftović je ukazao da je u Srbiji za prostu reprodukciju stanovništva neophodna stopa fertiliteta od 2,1 odsto a ona je sada 1,48 odsto.

Predstavnica Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Jovana Stanar Vuković istakla je da ekonomske mere nisu dovoljne da bi se popravio položaj žena na tržištu rada.

“Mi smo i dalje patrijahalno društvo u kojem i postoje stereotipi, predrasude i ideje o podređenosti i nadređenosti polova i rodnih uloga. Najveći broj žena je diskriminisan u procesu rada i zapošljavanja ili na samom tržištu rada, to je najčešće zato što postoje i dalje predrasude i stereotipi o tome da će neka biti manje produktivna zato što je majka”, rekla je Stanar Vuković.

Pomoćnica ministra za brigu o porodici Aleksandra Čamagić je kazala da je dobra vest da u Srbiji u prva dva meseca ove godine rast novorođene dece bio 6,8 odsto i da se od oktobra prošle godine iz meseca u mesec bilježi rast broja novorođenih.

Po podacima udruženja “Mame su zakon”, trećina žena od oko 60.000 žena, koliko ih se u Srbiji godišnje porodi, je nezaposlena ili ekonomski neaktivna.

IzvorBETA
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA