BiH: Mimohod žena Srebrenice održan u Mostaru

Komentari:12

Podijelite:

Istina o Srebrenici će ostati i pronositi se svijetom. Majke Srebrenice će se brinuti o tome, a kada ih ne bude kao svjedoci genocida će ostati bijeli nišani u Potočarima.

Članice Udruženja “Žene Srebrenice“ svoj mimohod i šetnju danas održale su u Mostaru. Organizator skupa bio je Medžlis Islamske zajednice Mostar. Domaćinima je, kako su poručili, iznimna čast i zadovoljstvo bilo ugostiti majke Srebrenice, kojih je u Mostar danas pristiglo oko 170, javlja Anadolu Agency (AA).

“Izrazile su želju da šetnja i mimohod ove godine bude u Mostaru, iako su svake godine dosad bili u Tuzli. Čast nam je podijeliti s njima ove trenutke. Svaki mimohod i šetnja po bh. gradovima su poruka da svi zločinci moraju biti privedeni pravdi”, poručio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar Dino efendija Maksumić.

U ime Udruženja “Žene Srebrenice”, Mostarcima je zahvalila predsjednica Munira Subašić. Za nju je, kako je istakla, Mostar poseban grad.

“Moj djed je ovdje rođen. Ja sam iz Donje Mahale i Mostar je nešto posebno. Mi se 27 godina borimo za istinu i tražimo pravdu, a pošto Bošnjaci spavaju i prespavaju, pa zaborave ono što nam se desilo, danas smo došli u Mostar znajući da je ovaj grad doživio slično što i Srebrenica. Oni koji spavaju moraju se probuditi. Mi smo tu, nismo našli sve kosti svoje djece, a ni svi zločinci nisu izašli pred lice pravde. Iz prošlosti se zbog bolje i sretnije budućnosti naše djece, mora naučiti”, kazala je Subašić.

Istina o Srebrenici će ostati i pronositi se svijetom. Majke Srebrenice će se brinuti o tome, a kako su istakle, kada ih ne bude kao svjedoci genocida će ostati bijeli nišani u Potočarima.

“Mi imamo snagu. Nažalost naša djeca nisu imala mogućnost da žive i budu. Danas nemamo unučad, već nažalost po jednu ili dvije kosti, ali dok god postoji ijedna majka, Srebrenica se neće zaboraviti. Padom Srebrenice 5.500 djece ostalo je bez jednog ili oba roditelja. Djeca su gledala ubistva i silovanja svojih roditelja. Oni to neće zaboraviti, a odrasla su bez mržnje i osvete. To od nas može i treba učiti cijeli svijet. Ono što se nama desilo neće se zaboraviti. Nakon nas će govoriti bijeli nišani”, istakla je Subašić.

U čast majki Srebrenice Klub skakača u vodu “Mostari” organizovao je skok sa Starog mosta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije