BiH: Skupština entiteta RS-a usvojila zakon o kriminalizaciji klevete, Klub novinara tvrdi izglasan sraman zakon

Podijelite:

Narodna skupština entiteta Republika Srpska (NSRS) usvojila je na današnjem glasanju izmjene Krivičnog zakona ovog bosanskohercegovačkog entiteta kojim se kleveta ponovo smatra krivičnim djelom, javlja Anadolu.

Za zakon je glasalo 47 poslanika od 63 prisutnih, a protiv je bilo njih 16.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je, obrazlažući prijedlog zakona, da je dekriminalizacija klevete dovela do toga da ne postoji krivičnopravna zaštita za klevete.

“Iznošenje neistina i izlaganje poruzi je prevršilo svaku normu društveno prihvatljivog ponašanja. Sloboda izražavanja je ograničena drugim pravima i ne smije se zloupotrebljavati. Čast i ugled ne mogu se staviti na niže mjesto na ljestvici u odnosu na bilo koje drugo zagarantovano pravo”, rekao je Bukejlović.

Zbog kriminalizacije klevete pobunili su se brojni predstavnici medija i domaće, ali i strane organizacije.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka: Izglasan sraman zakon

Novinari, medijski radnici, predstavnici civilnog sektora i građani, okupili su u utorak na Trgu Krajine u Banjaluci u znak protesta protiv prijedloga o izmjenama i dopunama Кrivičnog zakona Republike Srpske.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, rekao je danas da je 47 narodnih poslanika glasalo protiv svojih građana, svog naroda i reklo da više cijene svoje interese i da zaštite svoje pravo da skrivaju informacija od građana, javlja Anadolu.

Skupštinska većina u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, usvojila je Izmjene i dopune Krivičnog zakonika RS-a po kojima je kleveta postala krivično djelo, uprkos protestima medijske zajednice, nevladinih aktivista i građana.

“Ovo je zaista sramotan dan za Republiku Srpsku i sramotan dan za Narodnu skupštinu koja je ovako sraman zakon izglasala i pored protivljenja i novinarskih udruženja, brojnih domaćih i svjetskih organizacija. Usprotivili su se svim demokratskim standardima, svim osnovnim ljudskim pravima o kojima smo govorili proteklih sedam mjeseci”, rekao je Vukelić.

Prema njegovim riječima, poslanici su zanemarili sve ono za šta se javno zalažu govoreći o demokratizaciji društva, o ljudskim pravima i slobodama koje su zagarantovane Ustavom Republike Srpske.

“Zaista, jedan težak dan za demokratiju u Republici Srpskoj i za sve njene građane, ali i za sve novinare koji u cijeloj Bosni i Hercegovini budu pisali o radu institucija, funkcionera i političara i ostalih u Republici Srpskoj”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, novinarska zajednica neće odustati od borbe, neće se pomiriti s ovim i iskoristiće sva pravna sredstva da dokažu da ovakva odluka nije u skladu sa Ustavom RS-a te kako ovaj zakon ne bi ni jednom građaninu nanio štetu.

Rekao je da je ovo najveće miješanje vlasti u novinarske slobode u RS-u te da se medijska zajednica neće više odazivati na pozive vlasti da se razgovara o medijskim i sličnim zakonima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije