14.9 C
Novi Pazar
06/06/2023
NaslovnicaPolitikaBNV: Bošnjaci daju punu podršku pristupanje Srbije EU

BNV: Bošnjaci daju punu podršku pristupanje Srbije EU

Šef Misije Savjeta Evrope u Beogradu,Tobijas Flesenkemper, sa delegacijom posjetio je danas Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i sa predsjednicom Jasminom Curić i rukovodstvom Vijeća razgovarao o implementaciji Okvirne konvencije o zaštiti nacionalnih manjina u Srbiji, Akcionom planu za manjine i predstojećem popisu stanovništva.

Predsjednica BNV-a Jasmina Curić je nakon sastanka istakla da Vijeće nije zadovoljno ovim Akcionim planom kao što nije bilo zadovoljno ni prvom verzijom tog dokumenta, zbog toga što pitanja koja su od suštinskog značaja za Bošnjake nisu uzeta u obzir.

„Mi ćemo raditi na tome da damo svoj doprinos u procesu pristupanja Srbije EU, ali istovremeno ćemo naglašavati i isticati sve ono što nije dobro. Što se popisa stanovništva tiče, zajednički zaključak je da je popis od suštinske važnosti za ostvarivanje prava Bošnjaka i istakli smo da smo aktivno uključeni u taj proces i da ćemo biti partneri Republičkom zavodu za statistiku koji je i zadužen za sprovođenje popisa“, kazala je predsjednica Curić.

Ona je dodala da će Bošnjačko nacionalno vijeće vrlo uskoro početi kampanju koja se tiče popisa stanovništva.

Šef Misije Savjeta Evrope,Tobijas Flesenkemper je izjavio da je na ovom sastanku govorio o posjeti eksperata koji se bave nadzorom nad sprovođenjem Povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, kao i da je bilo riječi o tome na koji način Savjet Evrope uz podršku EU kroz svoje programe, koji se tiču jednakosti i raznolikosti, pruža podršku izradi nacrta Akcionog plana za nacionalne manjine.

“Razgovarali smo o tome koliko je važno da pripadnici nacionalnih manjina i svi građani budu na vrijeme obaviješteni o značaju i načinu na koji se popis implementira kao i o postojanju prevedenih dokumenata na tu temu. Složili smo se da u Srbiji treba da postoji jedna atmosfera poštovanja i razumijevanja koju svi treba da poštujemo“, kazao je šef Misije Savjeta Evrope Flesenkemper.

Izjavio je i da je nedavno počela realizacija projekta koji se tiče borbe protiv govora mržnje, jer, kako je naglasio, upravo manjine često budu žrtve tog fenomena, što, kako on kaže, nikako nije dobro za Srbiju.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA