BNV i Opština Priboj dogovorili zajedničke aktivnosti na afirmaciji popisa stanovništva

Podijelite:

U nastavku kampanje za afirmaciju popisa stanovništva predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) boravili su danas u Priboju i susreli se sa predstavnicima te opštine.

Tokom ovog susreta predsjednica BNV-a, Jasmina Curić i predsjednik Opštine Priboj, Lazar Rvović dogovorili su zajedničke aktivnosti vezane za popis stanovništva u oktobru ove godine.

Predsjednica BNV-a, Jasmina Curić je nakon ovog susreta kazala da su, planirajući kako da ohrabre građane da se odazovu popisu, naročito u opštini Priboj, riješili da, zajedno sa predsjednikom opštine Priboj, nađu način da građanima predoče važnost popisa.

“Ovo je prilika da se svi građani popišu i izjasne onako kako oni to osjećaju, iskažu svoj nacionalni identite, poštujući principe ličnosti da svako ima slobodu da kaže onako kako se osjeća. Rezultati popisa su, zapravo, važna alatka svakoj državi da na osnovu tih rezultat pravi planove i strateška dokumenta, planove razvoja jedne zajednice. Prema broju stanovnika država planira i opredjeljuje sredstva za svaku zajednicu. Ovo je prilika da svi građani shvate ozbiljno popis, kao moralnu i nacionalnu obavezu i popisivače prime i daju im podatke koje traže”, poručila je ona.

Ukazale je da je novina što će se ovaj popis raditi elektronski, po metodologiji EUROSTAT-a kao u svim zemljama Evropske unije, što između ostalog podrzumijeva da će građani moći upisati i njihove najbliže koji su u tom trenutku van grada ili države.

Predsjednik opštine Priboj Lazar Rvović je, izražavajući zadovoljstvo zbog susreta sa predstavnicima BNV-a, rekao da je jedan od zajedničkih zadataka predstojeći popis stanovništva i da je Opština Priboj spremna za predstojeći popis.

“U Priboju pripreme idu kako treba. Za nas je zajednički zdatak da građanima Priboja objasnimo značaj popisa i u tome ćemo zajednički nastupiti, da se ljudima objasni suština popisa, zbog čega treba da se odazovu i da stvarno dobijemo realnu sliku na terenu”, kazao je Rvović naglasivši da će u narednom periodu na medijima imati zajedničkih nastupa.

On je dodao da je tokom današnjih razgovora jedna od tema bila i ostvarivanja prava Bošnjaka i da tu ima dosta prostora da se unaprijedi.

“Mi smo u Priboju dosta toga uradili, ali svakako, uz saradnju možemo mnogo više”, poručio je on.

BNV je posjetama opštinama Priejpolje i Nova Varoš, prošle nedjelje, započelo kampanju kako bi se Bošnjaci i svi grđani upoznali za značajem popisa stanvništva koji će u Srbiji biti sproveden tokom oktobra mjeseca ove godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije