BNV imenovalo članove Bošnjačkog prosvjetnog savjeta, uvreda za Bošnjake je što nije istaknuta zastava u Prijepolju

Podijelite:

Na šestoj redovnoj sjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća potvrđena je odluka Izvršnog odbora Vijeća o usvajanju završnog računa Vijeća za 2023. godinu, prijedlog Odluke o razrješavanju i imenovanju člana odbora, a imenovano je 29 članova i predsjednik Bošnjačkog prosvjetnog savjeta.

Za predsjednika Bošnjačkog prosvjetnog savjeta (BPS) izabran je univerzitetski Mustafa Fetić, a za njegovog zamjenika također univerzitetski profesor Sead Šemsović koji je do sada obavljao funkciju predsjednika tog savjeta.

Za ove odluke glasao je 21 vijećnik, dok su ostali bili uzdržani.

Prethodno je izvjestilac završnog računa Mirza Hajdinović upoznao vijećnike da Vijeće sredstva preko trezora dobija iz državnog i budžeta lokalnih samouprava, a finansijske izvještaje podnosi Agenciji za privredne registre kao privredno društvo, da izvještaj sprovodi i nezavisni revizor, kao i da je on dostupan na sajtu Vijeća.

U dnevni red sjednice uvršten je i prijedlog vijećnika iz Prijepolja Elvina Banjice koji se odnosio na informacije o aktivnostima Bošnjačkog nacionalnog vijeća na prezentaciji obrazovanja na bosanskom jeziku u opštinama Prijepolje i Priboj i rezultate tih aktivnosti.

Banjica je kao predlagač te tačke kritikovao rad Vijeća, nakon čega se otvorila polemika.

“Rezultati, kada je ova aktivnost u pitanju su katastrofalni. To su aktivnosti koje realno nemaju neki efekat, vi morate da budete toga svjesni. Upravo iz tog razloga sam ukazao na činjenicu i uradio prijedlog dopune dnevnog reda, ne znam šta je problem. Vi sad hoćete meni da kažete šta sam ja uradio. Ja nemam instrumente da radim. Vi, a ne ja. Nemoj da dolazite u Prijepolje kada su samo određen političke promocije”, rekao je Banjica.

“Ja bih se složio sa kolegom Banjicom da je katastrofa u tim opštinama, po pitanju nastave na bosanskom jeziku. veoma mi je žao što je tako. Složio bih se da je on išta uradio da se poboljša to stanje. Ako niste znali gospodin Banjica je zamjenik predsjednika Opštine Prijepolje i sa svojim autoritetom može da da veliki doprinos po pitanju bosanskog jezika i Bošnjaka u našoj opštini. Isto da znate, Opština Prijepolje je od svog skromnog budžeta milion i po dinara opredijelila za finansiranje Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Od devet vijećnika jedini gospodin Banjica je bio protiv. Tri su Bošnjaka, šest Srba, zahvaljujem se tim Srbima. Jedini gospodi Banjica je bio protiv”, istakao je Naso Planić, vijećnik iz Prijepolja, dodavši da je zgrožen što se bošnjačka zastave, sem jedno osnovne škole u Brodarevu, ne nalaze istaknute nigdje u prijepoljskoj opštini.

“Moj prijedlog bi bio da od ovog trenutka, svaki vijećnik i svaka vijećnica iz Priboja, Prijepolja i Nove Varoši uvijek budu pozvani na bilo koju aktivnost da praktično svojim primjerom, jezički, pozovu i daju doprinose, ne unapređenju nastave na bosanskom jeziku, nažalost, nego na uspostavljanju nečega što se zove nastava na bosanskome jeziku u ovim trima sandžačkim opštinama”, kazao je vijećnik i univerzitetski profesor iz Novog Pazara Kemal Džemić, upitavši šta su uradili politički subjekti u tim opštinama  iz redova bošnjačkog korpusa koji obnašaju vlast i imaju visoke pozicije i deklarativno se zalažu za bosanski jezik.

“Ovdje se tražila informacija o samo jednom događaju. Iskoristila se prilika da se prave hvalospjevi o tome šta se radilo u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši”, naveo je u obraćanju, između ostalog vijećnik Fahrudin Đekić.

“Kao Bošnjačko nacionalno vijeće imamo velikih problema kada je nastava na bosanskom jeziku u pitanju u Prijepolju jer je u službenoj upotrebi bosanski jezik i pismo, Bošnjaci su većina u Prijepolju, a ni u jednoj jedinoj školi nemamo ni jednog učenika, ni jedno odjeljenje osim Brodareva. Najveća odgovornost da sprovede tu nastavu pada na lokalnu samoupravu. Na drugom mjestu su direktori škola. Upućujem veliku zamjerku vijećnicima iz Prijepolja i rukovodstvu opštine Prijepolje što se aktivno nisu uključili da aktivno učestvuju, da se što više roditelja uključi i predstavi nastava na bosanskom jeziku”, rekao je predsjednik Izvršnog odbora Vijeća Fuad Baćićanin, dodavši da čak ni roditelj nema pravo da uskrati pravo svom djetetu da se školuje na maternjem jeziku.

“To je direktno kršenje prava djeteta, neka znaju roditelji, neka znaju škole, direktori i svi oni koji na bilo koji način uskraćuju to pravo, oduzimaju mu pravo da se odluči i obrazuje na maternjem jeziku, već se obrazuje na nematernjem jeziku”, poručio je on naglasivši da j to pitanje po kojem se BNV mora ponovo obratiti državi i sistemu.

Sjednicom je predsjedavala predsjednica Vijeća Misala Pramenković, a prisustvovalo je 29 od ukupno 35 koliko broji saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije