BNV izabralo članove odbora i usvojilo Finansijski plan za 2023. godinu

Podijelite:

Na sjednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) usvojen Finansijski plan za 2023. godinu, najviše novca planirano za ostvarivanje prava Bošnjaka u oblasti kulture i izabrani su članovi odbora iz pet nadležnih oblasti Vijeća. Za usvajanje ovih odluka glasalo je 20 vijećnika, od prisutnih 30.

Prema usvojenom Finansijskom planu planiranu su prihodi za rad Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji u tekućoj godini iznosu od 70.700.000,00 din. i obezbjeđuju se iz Budžeta Republike Srbije, Budžeta lokalne samouprave Grada Novog Pazara, Opština Tutin, Sjenica, Prijepolje, Priboj, Ministarstva kulture i informisanja i ostalih transfera i donacija.

Najviše novca je planirano za ostvarivanje prava Bošnjaka u oblasti kulture, nešto više od 29,05 miliona dinara, od čega će za rad ustanova u oblasti kulture čiji je osnivač Bošnjačko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, biti izdvojeno 21,5. miliona.

Za Ostvarivanje prava Bošnjaka u oblasti obrazovanja ukupno je predviđeno 14,7 miliona dinara, Ostvarivanje prava Bošnjaka u oblasti informisanja 4,45 miliona dinara, Ostvarivanje prava Bošnjaka u oblasti službene upotrebe jezika i pisma, 3,6 miliona, dok je za redovnu djelatnost Bošnjačkog nacionalnog vijeća planirano da se potroši 18,9 miliona dinara.

Nakon višesatne rasprave u kojoj su učestvovali svi vijećnici, izabrano je po sedam članova Odbora za službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma:, Odbora za obrazovanje na bosanskom jeziku:, Odbora za informisanje, Odbora za kulturu i Odbora za kontrolu i nadzor ostvarivanja prava Bošnjaka.

Predsjednica Vijeća,  Misala Pramenković je istakla da su u odbore vijeća izabrana stručna lica iz užih oblasti kojima se Vijeće prioritetno bavi i da predloženi Budžet predstavlja obim i formu finansijskog poslovanja Vijeća.

“Usvojeni plan finansijskog poslovanja, ukoliko je neophodno, u toku godine je podložan promjeni, kroz različite rebalanse”, istakla je predsjednica BNV-a.

Predsjednik Izvršnog odbora BNV-a Fuad Baćićanin je ocjenio da nakon današnje sjednice Vijeće u punom kapacitetu može nastaviti sa radom.

Osvrnuvši se na prijedloge dopunskih tačaka dnevnog od strane nekih vijećnika, Baćićanin je rekao da su one imale za cilj da naruše harmoniju rada predstavničkog doma bošnjačke zajednice.

“Imale su cilj da izazovu nemir, nervozu i raspravu među vijećnicima, na sjednici, al i među Bošnjacima, pred ovim ramazanskim danima. Vijećnici su, apsolutnim jedinstvom odlučili da se te tačke ne uvrste u dnevni red”, rekao je on.

Rukovodstvo ovog saziva Bošnjačkog nacionalnog vijeća čini 12 vijećnika sa liste “Jedinstveno za slobodno Vijeće – Stranka pravde i pomirenja”  i 10 vijećnika sa liste “Bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin”.

Vijećnici liste “Sandžačka demokratske partija -Husein Memić“, njih 12 jedan vijećnik liste “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” su odlučili da ne učestvuju u organima Vijeća.

Nakon sjednice Vijeća održan je konstituvni sastanak predsjednika, potpredsjednika i članova odbora sa zvaničnicima Vijeća na kojem je usvojen i Poslovnik o radu odbora.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije