BNV predstavio program obilježavanja Dana sjećanja, organizuje odlazak u Srebrenicu | Video

Uputila je poziv svima koji 11. jula žele prisustvovati na obilježavanju sjećanja na genocid i kolektivnoj dženazi  da se jave Bošnjačkom nacionalno vijeću koje organizira odlazak u Srebrenicu

Podijelite:

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) i ove godine, 11. jula, organizuje odlazak u Srebrenicu i program obilježavanja Dan sjećanja na genocid nad Bošnjacima počinjen 1995. godine.

Komemoraciji u Potočarima prisustvovat će delegacija Vijeća.

Stručna saradnica za informisanje Esma Ljajić je u obraćanju medijima, predstavljajući program obilježavanja, podsjetili da je BNV odluku o Danu sjećanja donijelo još 2005. godine, povodom desetogodišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

„Od tada ovaj dan se obilježava nizom aktivnosti. Ovogodišnji program obilježavanja započinjemo promocijom knjige „Srebrenica hronologija jednog genocida ili šta se desilo sa Mirnesom Osmanovićem“, autora Matijasa Finka, nagrađivanog njemačkog historičara i novinara, koja će se održati u ponedjeljak, 8. jula 2024. godine u Glavnom uredu Vijeća sa početkom u 19 sati. Promoteri knjige će biti Sabahudin Šarić, Hamza Ridžal i Ahmed Šečunović, a u ulozi moderatora biće Fuad Baćićanin. Iste večeri otvorit ćemo izložbu „Mrtvare“, autora Armina Durguta, poznatog BH fotografa koju organiziramo sa Memorijalnim centrom Srebrenica-Potočari. 11. jula delegacija Vijeća, predvođena predsjednicom Misalom Pramenković, će prisustvovati komemoraciji u Srebrenici“, rekla je ona.

Uputila je poziv svima koji 11. jula žele prisustvovati na obilježavanju sjećanja na genocid i kolektivnoj dženazi  da se jave Bošnjačkom nacionalno vijeću koje organizira odlazak u Srebrenicu.

„Poziv je otvoren za sve zainteresirane građane koji žele odati počast žrtvama i prisustvovati kolektivnoj dženazi. Prijave se mogu izvršiti u prostorijama Glavnog ureda Vijeća ili putem društvenih mreža, do utorka, 9. jula 2024. godine do 12 sati“, kazala je.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari 11. jula ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 14 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

U Potočarima do sada je ukopana 6.751 žrtva genocida, dok je 250 žrtava ukopano u mjesnim mezarjima po odluci preživjelih članova porodica.

Žrtve potječu iz različitih općina, a najviše ih je s područja Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Milića. Žrtve genocida pronađene su na 150 različitih lokaliteta, od čega je riječ o 77 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima bilo je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Za više od hiljadu žrtava genocida još uvijek se traga.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije