Božo Prelević: U Sandžaku intenzivno nestaje država (Video)

Podijelite:

Mi se moramo skupljati oko nekih stvari koje su životne, oko pravne države, životne sredine, prava na civilizovani život i slobodu medija. Oko toga moramo da se okupimo”, izjavio je advokat Božo Prelević u Novom danu i rekao da u Sandžaku intenzivno nestaje država.

Komentarišući francusko – nemački predlog o rješavanju kosovske krize, ocjenjuje da se tu građani Srbije niti institucije naše zemlje ništa neće pitati, već da će se pitati samo jedan čovek, koji je odluku već doneo.

„On nema za sebe drugi izlaz. I onda će to prezentovati kao pobjedu, to je taj Narodni pokret za državu, koji mora da bude širi od stranke. Ali, SNS će verovatno zadržati komesare i u tom pokretu. I vidim da se neki profesori već prijavljuju, da budu ‘pošteni intelektualci'“, rekao je Prelević.

Osvrčući se na prigovore da su pušteni Albanci uhapšeni i osuđeni tokom ‘90. – tih, Prelević kaže da je najpre zanimljivo pitanje, „Kako ste ih osudili?“, te presude su prilično sramotne, „Kako da osudite 200 ljudi bez dokaza“, pita se Prelević.

Konstatuje da je Kosovo veliki problem bio za sve vlasti, i sadašnju i prošlu Srbije, i za Otomansku imperiju i za Italiju. Srbija je došla u situaciju da sve republike bivše Jugoslavije se od nje otcijepe, ona se nije pitala šta ona hoće jer je bila zeuzeta unutrašnjim plenom i isto to dolazi kada je Kosovo u pitanju.

Prelević koji je četiri godine svakog mjeseca u jednoj nedelji sudio u Vučitrnu krivicu, govori o tome da je lično mogao da vidim koliko tamo država nije funkcionisala ni na koji način i da član JUL-a, da li Albanac ili Srbin, mogao je da radi šta god hoće jer država kao instrument nije postojala.

„Sada vidim obrise toga u Novom Pazaru i Sandžaku, vidim da sada tamo nestaje država, ona nestaje na cijeloj teritoriji Srbije, ali mislim da tamo intenzivno nestaje. Čim prepustite državu bandama, građani Sandžaka ili Kosova vide da ne postoji država koja reguliše osnovne odnose“, kazao je Prelević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije