Čelnici Grada Novog Pazara na najgrublji način pokušavaju falcificirati historiju grada negiranjem postojanja Bošnjaka, njihove kulture i jezika

Foto: Grad Novi Pazar

Podijelite:

U sklopu posjete Azerbejdžanu čelnici Grada Novog Pazara potpisali su i Memorandum o razumijevanju i bratimljenju sa gradom Šuša (Shusha) Republika Azerbejdžan, kojim se na najgrublji način pokušava falcificirati historija grada negiranjem postojanja Bošnjaka, njihove kulture i jezika.

Tokom jučerašnjeg zasjedanja skupštinska vjećina u gradskom parlamentu Novog Pazara usvojila je odluku o bratimljenju dva grada i potvrdila Memorandum i Izjavu o razumijevanju između Grada Šuše i Grada Novog Pazara, u kojem, između ostalog, stoji da se ona odnosi na “upoznavanje građana dva grada sa azerbejdžanskom i srpskom kulturom”.

U zvaničnom saopćenju, objavljenom na sajtu Grada, ideja za bratimljenje je nastala jer dva grada imaju slične historije i kulturu. Oba grada mogu da se pohvale svojom multikulturalnošću kroz historiju i veoma važnim spomenicima kulture koje su pod zaštitom države, ali se u potpisanom Memorandumu, u koji je javnost imala uvida, isključivo pominje azerbejdžanska i srpska kultura.

Ovom odlukom i memorandumom jasno se negira multietničnost i multikulturalnost ovog grada, kao i to da njegovo stanovništvo čine Bošnjaci u procentu od preko 80% i da na teritoriji Grada Novog Pazara, već vijekovima egzistiraju i prisutni su najznačajniji bošnjački kulturni spomenici u Sandžaku, jer se ni jednim članom memoranduma ne konstatuje prisustvo Bošnjaka u Novom Pazaru i njihova bogata kultura.

“Saradnja u oblasti kulturnog i istorijskog nasleđa u cilju njegovog očuvanja. Promocija kulturnog identiteta, umetnosti i zanata, kao i upoznavanja građana dva grada sa azerbejdžanskom i srpskom kulturom, načinom života i tradicijom”, stoji u memorandumu potpisanom na azerbejdžanskom, srpskom i engleskom jeziku, iako je u službenoj upotrebi u Gradu Novom Pazaru, ravnopravno, i bosanski jezik.

Gradonačelnik Novog Pazara, Nihad Biševac je istakao da mu je velika čast što je imao priliku da u ime Grada potpiše sporazum o bratimljenju i da su dva grada potpisivanjem ovog dokumenta postala mali, ali jako važan dio odnosa između dvije zemlje koji su trenutno na jako visokom nivou, objavljeno je, uz fotografije potpisivanja, na oficijalnom sajtu Grada Novi Pazar.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije