Ćorović: Open Balkan? Ne hvala

Foto: Predsedništvo Srbije: Dimitrije Goll

Podijelite:

Potpredsjednik Bošnjačke stranke (BS) Jasmin Ćorović je nakon održanog samita “Otvoreni Balkan” u Ohridu, prije tri dana, je iznio stav da je “Open Balkan poput Superhika, junaka iz kultnog stripa Alan Ford, koji uzima od siromašnih i malih, a daje bogatim i velikim”.

Ćorović u autorskom tekstu je postavio upit “Zašto Open Balkan kad imamo EU? Zašto Superhik kad imamo Supermena?”.

“Imali smo daleko bolju državu, Jugoslaviju, pa nekima nije valjala. Sada hoće ‘Open Balkan’. Zlonamjernici bi rekli ‘Veliku Srbiju’ i ‘Veliku Albaniju’. A šta je sa nama, ‘malima’? Open Balkan ili Otvoreni Balkan, čemu to? Otvoriti granice? Zašto?’, pita Ćorović, objavljeno je na sajtu Bošnjačke stranke.

Ćorović kroz ponuđene odgovore i pitanja iznosi kritički stav, podsjetivši da su akteri “pomirenja” oni koji ne priznaju genocid u Srebrenici, koji veličaju presuđene ratne zločince, te oni u čijim zemljama buji fašizam, klerikalizam, šovinizam.

“Da bi širili veze i pomirenje među narodima? Sa kojim? Onim koji ne priznaju genocid u Srebrenici, kojima padaju Rezolucije o pomirenju u vlastitim parlamentima? Sa onima koji veličaju presuđene ratne zločince, u čiju čast iscrtavaju murale i skandiraju fašističke parole na raznim okupljanima? Sa onima u čijim zemljama buji fašizam, klerikalizam i šovinizam? Sa onim koji ne priznaju druge nacije i narode?”, ukazuje on.

Ponovivši stav Bošnjačke stranke Ćorović ukazuje da “Otvoreni Balkan” pokreće pitanje da li treba biti sa revizionistima, sa onim koji se naoružavaju, koji zabranjuju slobodu govora i koje uvode medijsku poslušnost, te “sa onima koji razroki sjede na dvije stolice, pa jednim okom gledaju u Kremlj, a drugim u Brisel”.

Indirektno upućuje i pitanje aktuelnom premijeru Crne Gore, Dritanu Abazoviću, koji je bio na tom skup, da li potrebno biti sa onima koji nisu dio jedinstvenog bezbjedonosnog i NATO sistema.

“Da li i pod kojim uslovima jedna NATO članica može uopšte ulaziti u nekakve eksperimente sa zemljama koje ne pripadaju NATO-u? Sa onim koji kaskaju za nama u EU integracijama, da nas oni pomognu”, ističe on.

Ćorović u autorskom tekstu konstatuje i da sa postojećim mehanizmima kontrola sa granica Crne Gore vraćaja tone štetne, pokvarene i neupotrebljive robe i hrane što je i predočio pitanjima  i svrhu Otvorenog Balkana ne vidi u tome “da bi olakšali putovanje (koje inače nije onemogućeno) i bez lične karte prolazili granice, ili da bi uklonivši granice olakšali šverc narkotika, duvanskih proizvoda i koječega još”, “da bi olakšali promet roba i usluga ili da bi dodatno olakšali većim zemljama da se još lakše probiju na naše tržište i time ugroze ionako slabu domaću proizvodnju”, “da bi ubrzali promet roba ili da bi smanjili ili eliminisali kontrolu kvaliteta roba koje ulaze u Crnu Goru”,

“Šta to istinski i kome nudi Open Balkan? Nudi li poput EU neke predpristupne, pristupne, strukturne i druge fondove kao motiv malim zemljama da se pridruže? NE. Evropska unija troši milione i milijarde eura na ova davanja, a koliko su novca spremne da daju Srbija i Albanija kao inicijatori Open Balkana za eventualno slične pretpristupne fondove? Za sada NULA. Open Balkan Crnoj Gori ne nudi ništa, on je tu da uzme (od “malih”) a ne da daje. Open Balkan? Ne hvala”, zaključio je Ćorović.

Na dvodnevnom samitu regionalne inicijative “Otvoreni Balkan”, odžanom je od 7-8. juna u Ohridu (Sjeverna Makedonija) je potpisano više sporazuma i memoranduma o saradnji.

Na tom skupu su učestvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Albanije Edi Rama, Crne Gore Dritan Abazović i predsjednik Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, a premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski je poželio dobrodošlicu liderima zemlja regiona.

Članice inicijative su Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija, dok Crna Gora i BiH nisu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije