Curić: Bošnjaci da ozbiljno shvate popis i daju podatke popisivačima

Podijelite:

Predsjednica Bošnjačkog nacionano vijeća (BNV), Jasmina Curić izjavila je danas u Novoj Varoši da je, kao jedan od prioritetnih zadataka, Vijeće pokrenulo kampanju animiranja građana da ozbiljno shvate popis stanovništva i da se odazovu popisu.

Curić je kazala da je danas u posjeti Opštini Nova Varoš kako bi zajedno sa predsjednikom te opštine pozvala sve Bošnjake da se odazovu popisu, izjasne onako kako im to zakon daje pravo “nacionalna pripadnost Bošnjak, vjera-islam, jezik -bosanski”

“Pozivamo sve Bošnjake da ozbiljno shvate popis i daju podatke popisivačima”, rekla je predsjednca BNV-a u zajedničkom obraćanju medijima.

Pre njenim riječima u procesu sprovođenja popisa BNV je partner Republičkom zavodu za statistiku (RZS) i da, zajedno sa predstavnicima svih opština žele da animiraju sve građane, prevashodno Bošnjake, zbog toga što se mnoga kolektivna, ali i lična prava ostvaruju preko rezultata popisa.

“Popis je jedno od najvažnijih statističkih istraživanja svake zemlje, rezultati popisa su svakoj državi bitna alatka za budžetskih sredstava. Država donosi sva planska dokumenta, buduće strateške planove i na kraju planove razvoja jedne zajednice koja se tiče puteva, infrastrukture, obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, navela je predsjednca BNV-a.

Dodala je da će se kampanja za popis sprovoditi zajednički, animirati svi građani sa zajedničkim ciljem “da ovaj popis da realnu sliku na terenu”, a iz razloga što je popis iz 2011. godine nije sproveden kako treba, zbog bojkota i drugih faktora dao negativne rezultate u mnogim oblastima.

“Tu smo da sprečimo takve pojave i ukažemo na značaj tog popisa. Iz tog razloga, zajedno sa predsjednicima sandžačkih opština, pozivamo sve građane Sandžaka da ozbiljno shvate i učestvuju u ovom popisu koji će se sprovoditi oktobra mjeseca ove godine”, istakla je predsjednica BNV-a Jasmina Curić.

Predsjednik novovaroške opštine Radosav Vasiljević je istakao da će na popisu ove godine, po evropskim standardima, sugrađani koji su rođeni u Novoj Varoši i žive bilo gdje u Srbiji ili inostranstvu mogu biti popisani i na taj način prikazana istinita slika ljudi koji su rođeni u Novoj Varoši.

“To je zakonska obaveza. Pozivam sve naše prijatelje, komšije da se prijave i popričaju sa popisivačima koji će krenuti od 1. oktobra u popis stanovništva, da prijave svu svoju rodbinu za koju znaju u bilo kom gradu ili državi gdje žive. Od broja stanovnika opštine zavisiće položaj svih naših građana i opštine jer se na osnovu broja stanovnika dolazi do projekata, novca, svega što je u nteersu boljeg života naših sugrađana”, rekao je Vasiljević.

Nakon susreta je predočeano da Popisna komisija Opštine Nova Varoš sprovodi sve radnje kao i ostalim opštinama u zemlji i da će za Prijepolje, Priboj i Novu Varoš, od 1. do 5. oktobra u toj opštini biti održana priprema za sve instruktore popisa, te da je predviđena prekršajna odgovornost za one koji ne žele da sarađuju sa popisivačima.

Također je predočeno da je novina da predstavnici nacionalnih savjeta po prvi put učestvuju u radu Radnog tijela i vode računa o kvalitetu sprovođenja popisa i daju predstavnike u radnim tijelima i popisnim komisijama.

Kampanju za popis BNV je započelo danas posjetom Opštini Prijepolje, a narednih dana je planirana posjeta ostalim sandžačkim opštinama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije