Cvejić o frekvencijama: Tumačenje Zekić favorizuje dosadašnje četiri televizije

Komentari:12
FOTO: N1

Podijelite:

Bivši član Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Slobodan Cvejić ocenio je da izjava predsednice tog Saveta Olivere Zekić, koja je rekla da se pri dodeli novih nacionalnih frekvencija neće u obzir uzimati rad televizija u prethodnih 16 godina, „direktno favorizuje dosadašnje četiri televizije koje su imale dozvolu za nacionalnu frekvenciju“.

„Jučerašnja izjava Olivere Zekić na sednici Saveta REM-a je do kraja ogolila način na koji to regularno telo služi interesima medijskih mogula i političkih stranaka koje oni favorizuju u svojim programima. To je sada već direktno kršenje normi zakona, onog istog po kojem je i REM osnovan“, rekao je Cvejić za portal Nova.rs.

Prema njegovim rečima, taj zakon jasno govori da regulator prilikom izdavanja dozvole uzima u obzir u kojoj meri su se pridržavali elaborata oni koji su već imali dozvolu i ističe da sve četiri televizije koje su imale dozvolu za nacionalnu frekvenciju odstupale od svojih elaborata.

„Ako je ovo najava da je odluka o tome ko će dobiti dozvolu za naredni period već doneta, samo ostaje da se ‘tajno’ izglasa, onda nas čeka još osam godina bezobrinosti“, kazao je on.

Televizije, kao i radio stanice, koje su konkurisale za nacionalnu frekvenciju, od 12. do 14. jula predstavljaju svoje programske elaborate članovima Regulatornog tela za elektronske medije. Na predstavljanju kandidata u prostorijama Saveta REM-a u utorak, Zekić je izjavila da je tu reč o potpuno novom konkursu i da ista prava imaju svi kandidati, bez obzira na prethodni period.

Ona je istakla da će REM zanemariti ono što se dešavalo u prethodnih 16 godina, da će se ocenjivati novi elaborati i da potpuno iste šanse imaju televizije koje rade godinu dana, ili 15 godina.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije