Drva za ogrijev koštaju 85 eura, duplo skuplja nego prošle godine (VIDEO)

Komentari:12

Podijelite:


Iako su Novi Pazar i Sandžak uglavnom područje sa šumam cijena ogrijevnog drveta je postala duplo skuplja u odnosu na prošlu godinu, čak je skuplja u odnosu na gradove u Srbji i regionu. Da bi se grijali ove zime građani koji koriste peć na drva moraće da izdvoje mjesečnu zaradu.


Prodavci drva na novopazarskoj pijaci kabaste robe kod Carske ćuprije, barem oni koji smo zatekli, izbjegavaju da govore zbog čega su drva toliko skupa. Pravdaju to “manipulativnim troškovima”, poskupljenjem goriva i težinom posla koji rade.

Veći broj trgovaca drvima u Novi Pazar dolazi sa područja sjevernog Kosova, ne žele ispred kamera. Kažu da je na cijeu drveta utjecala cijena peleta, a na negodovanje kupaca zbog previsoke cijene, odgovaraju toliko ti košta, uzmi ili traži jeftinija.

Prema njiovim riječima oni i dalje malo zarađuju jer ih šumari na panju prodaju po 50 eura, pa njima uz sve troškove, ostaje 20-30 eura po metru.

Građani zastanu iz automobile pitaju za cijenu, pokušavaju da cjenkaju. Pokazuju revolt zbog skupoće.Prema cjenovniku JP Srbija Šume od 1. septembra ove godine kubni metar ogrijevnog drveta prve klase na panju, u zavisnosti od kategorije koštaju bez PDV 3.500 dinara, a posječena na šumskom putu 4.790 dinara. Na stovarištima je cijena skuplja zbog troškova mehanizacije.
U zavisnosti od vrste, kvaliteta i da li su rezana ili cjepkana drva, od hrasta ili bukve koštaju od 60 pa do 85 eura za kubni metar. Razlog za tu cijenu nadležni još ne pojašnjavaju, sem da je pravilo tržišta, povećane potraženja i pravdanja riječima sve je poskupelo pa i drva.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije