14.9 C
Novi Pazar
06/06/2023
NaslovnicaDruštvoDve trećine diplomaca DUNP-a ima posao, najbolje zarađuju arhitekte

Dve trećine diplomaca DUNP-a ima posao, najbolje zarađuju arhitekte

Oko 700 osoba koji su završili Državni univerzitet u Novom Pazaru pronašlo je posao, što je oko 65 odsto od ukupnog broja onih koji su stekli diplomu na toj visokoškolskoj ustanovi, pokazuju podaci Ministarstva prosvete.

Najviše zaposlenih je među onima koji su diplomirali na studijskom programu za sport i fizičko vaspitanje (56), posle kojih slede psiholozi (48), fizioterapeuti (46), te ekonomisti i pravnici kojih po 45 trenutno radi.

Podaci Ministarstva prosvete pokazuju da diplomci Državnog univerziteta na posao prosečno čekaju devet meseci, što je za dva meseca duže u poređenju sa onima koji su visoko zvanje stekli na nekoj drugoj visokoobrazovnoj ustanovi u Srbiji.

Do posla najbrže dolaze profesori matematike-fizike, za dva i po meseca, dok je informatičarima, hemičarima i inženjerima poljoprivredne proizvodnje potrebno godinu i po dana.

Prosečna plata zaposlenih sa diplomom Državnog univerziteta je oko 74.000 dinara, što je za 26.000 dinara manje od plate radnika sa diplomama drugih univerziteta.

Najbolje zarađuju arhitekte (oko 110.000 dinara) i inženjeri građevine (85.000 dinara).

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA