DW: Njemačka privreda stagnira, Evrozoni preti recesija

Komentari:12

Podijelite:

Njemačka privreda ne beleži rast, bruto domaći proizvod (BDP) je između aprila i juna stagnirao, a sada se javlja jasna opasnost od recesije, u kojoj se SAD već tehnički nalaze i koja preti Evrozoni u drugom polugodištu, piše Dojče vele (DW)

U drugom kvartalu nemački BDP u poređenju sa prva tri meseca ove godine je nepromenjen, prva je procena Saveznog zavoda za statistiku.

Privreda se oslanjala pre svega na izdatke za privatni i državni konzum. Privredni razvoj su, kako se tvrdi, zaustavili eksterni faktori.

“Teški okvirni uslovi za svetsku privredu sa dugotrajnom pandemijom korone, poremećenim lancima snabdevanja, rastućim cenama i ratom u Ukrajini sve se to negativno odrazilo na razvoj konjunkture”, prenosi javni servis ARD.

Ovaj medij navodi i da su “ekonomisti računali sa malim plusom od 0,1 procenta”.

“Statističari su korigovali poboljšanje BDP sa 0,2 na 0,8 odsto. Osim toga, u poređenju sa istim periodom prošle godine, BDP je bolji za 1,5 odsto. Prošle godine je domaća privreda mnogo jasnije osetila dejstvo trećeg talasa korone”, prenosi javni servis.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je korigovao naniže svoje prognoze nemačkog privrednog rasta za čitavu 2022. godinu i sada očekuje plus od 1,2 procenta. To je 0,8 odsto manje nego što je predviđano u martu.

Sličan pesimizam je izrazila i Njemačka centralna banka koja je u mesečnom izveštaju za jul napisala da bi u tekućem kvartalu porast BDP iz današnje perspektive mogao da ispadne nešto slabiji nego u osnovnom scenariju projekcije iz juna 2022.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije