Erdoan: Turskom ekonomijom su upravljali zvaničnici MMF-a, to smo promijenili

Foto: Halil Sağırkaya/AA

Podijelite:

Turski predsjednik i predsjedavajući vladajuće AK Partije Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je u petak da je vrlo važno da Turkiye postigne energetsku nezavisnost u budućnosti, javlja Anadolija.

“Nastavit ćemo napore na istraživanju prirodnog plina i nafte i na kopnu i na moru. Nastavit ćemo s naporima sve dok ne dostignemo energetsku nezavisnost”, rekao je Erdoan u obraćanju građanima na skupu AK Partije u Erzurumu.

Istakao je da su u proteklih 21 godinu uspjeli uraditi sve ono što se nije uspjelo postići za čak 80 godina ranije.

“Sada je pred nama nova era, a ona se zove ‘Tursko stoljeće’. Mi smo postavili infrastrukturu za ovaj ideal koracima koje smo poduzeli proteklih 21 godinu. Prije nas su u državi postojali problemi sa putevima, bolnicama, školama, univerzitetima, sportskim objektima, ali mi smo sve to riješili”, kazao je Erdoan te dalje dodao:

“Prije nas je Turska imala problem i sa proizvodnjom, problem zavisnosti o drugim državama, ali i to smo riješili. Prije nas je bila slaba i nejaka Turska čijom su ekonomijom upravljali zvaničnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ali i to smo potpuno promijenili.”

Podsjetio je da su već odavno uspjeli otplatiti sav dug MMF-u.

Dodao je također da je Turska prije vladavine AK Partije bila država kojoj su drugi bili potrebni u borbi protiv terorističkih organizacija.

“Ali više ne čekamo oružje ili dozvole drugih. Bespilotnim letjelicama, helikopterima ATAK, avionima Kizilelma koje sami proizvodimo, razbijamo teroriste”, kazao je Erdoan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije