EU podrška za promjene u zajednici

Evropska unija pruža (EU) podršku za promjene u zajednici, razvoj demokratije i ljudskih prava, poručeno je na sastanak sa predstavnicima civilnog društva u Novom Pazaru i Delegacije Evropske unije

Podijelite:

Evropska unija pruža (EU) podršku za promjene u zajednici, razvoj demokratije i ljudskih prava, poručeno je na sastanak sa predstavnicima civilnog društva u Novom Pazaru i Delegacije Evropske unije.

U okviru događaja „EU Resurs centar info dan” je predočeno da je cilj izgradnja bolje zajednice i da se prezentuje kakvu podršku Evropska unija pruža civilnom društvu, ali i građanima preko neformalnih grupa, istakao je Mirza Aličković, ispred Udruženja Svetionik koje je Resurs centar za jugozapadni dio Srbije.

U prvom krugu za deset neformalnih grupa podrška je stigla za projekte podrške mladima i unapređenja životne sredine.

„To je pokazatelj da su se otvorili za ovaj dio Srbije, s druge strane i doluka da ubuduće podržavaju neformalne grupe, odnosno građane koji samostalno mogu da konkurišu za aktivnosti i boljitak svoje zajednice. Samo iz ovog regiona je stiglo preko sto prijava, što je pokazatelj da su građani, pretežno mladi ljudi, zainteresovani za promjene svojoj zajednici i voljni su da konkurišu i rade na tome“, predočio je Aličković.

Marina Lukić, menadžerka Resurs centra i predstavnik Beogradske otvorene škole (BOŠ), ističe da je projekat najveći koji trenutno u Srbiji podržava Evropska unija. Preko dva miliona eura osigurano je za finansijsku podršku građanima i neformalnim grupama.

„Pored te finansijske podrške postoji još nekoliko vidov podrške, kao što je besplatno učešće na treninzima edukacije za osnaživanje kapaciteta civilnog društva, finansijske održivosti, i komunikacije, svih onih tema koje su potrebne organizacijama, a sa druge strane imamo vidove podrške u smislu mentorskog rada, kako da unaprijede svoje programe podrške, imaju bolju saradnju sa donosiocima odluka i tome slično“, kazale je ona, dodavši da će u naredna dva mjeseca sa neformalnim grupama koje su prošle na konkursu u Novom Pazaru razgovarati kako da bolje implementiraju projekte i rješavaju neke probleme u zajednici.

Visoki predstavnik Evropske unije za civilni sektor Ekmel Cizmecioğlu je predstavnike civilnog sektora u Novom Pazaru upoznao sa mogućnostima za apliciranje na programe podrške koju pruža Evropska unija. Ljudska prava i demokratija je jedna od projektnih oblasti koju podržavaju.

“Civilno društvo i razvoj civilnog društva u Srbiji za cijeli proces ulaska u Evropsku uniju je važan jer oni predstavljaju glas naroda, samih građana. Važno je da građani učestvuju u kreiranju odluka koje su važne za njih. Postoje tri oblike podrške. To su grantovi, finansijska podrška trećoj strani i na ta način se, posredstvom, dolazi do manjih organizacija koje dobijaju sredstava“, istakao je Čizmecioglu, inače program menadžer za civilno društvo i ljudska prava.

Održana je i diskusija na temu „Izazovi sa kojima se civilni sektor trenutno suočava“ i „Mapiranje konkretnih potreba predstavnika civilnog sektora“ i podijeljeni su ugovori o podršci za deset neformalnih grupa koje su ove godine dobile sredstva preko Resurs Centra.

Evropska unija, preko Beogradske otvorene škole i ostalih partnera, ima dva stalno otvorena konkursa za civilno društvo u Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije