EU poziva na istragu zbog izraelskog ubijanja Palestinaca

Podijelite:

Evropska unija je navela da je 2022. sa 140 ubijenih Palestinaca najsmrtonosnija godina od 2006.

Evropska unija (EU) pozvala je na sprovođenje istrage o ubijanju palestinskih civila u vatri izraelske vojske na okupiranoj Zapadnoj obali, javlja Anadolu Agency (AA).

Na društvenoj mreži Twitter, EU je objavila da su izraelske snage koristile pretjeranu “smrtonosnu silu”, navodeći da su ubile 10 Palestinaca u posljednja 72 sata.

Izražena je zabrinutost zbog sve većeg nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući istočni Al-Quds (Jerusalim).

EU je saopštila da je 2022. bila najsmrtonosnija godina od 2006. sa 140 Palestinaca koje su izraelske snage ubile na okupiranoj Zapadnoj obali i Istočnom Al-Qudsu.

“Prema međunarodnom pravu, upotreba smrtonosne sile je striktno ograničena na situacije u kojima postoji ozbiljna i neposredna prijetnja po život i tijelo. Civilne žrtve se moraju istražiti”, dodaje se u objavi EU-a.

U petak je društvenim mrežama objavljen videosnimak na kojem se vidi izraelski vojnik u gradu Huwara, južno od Nablusa, dok se sukobljava s Palestincem koji je pokušao pobjeći, ali ga je izraelski vojnik upucao, ostavljajući ga teško povrijeđenog. Palestinac je kasnije proglašen mrtvim.

Tenzije širom Zapadne obale u porastu su posljednjih sedmica zbog izraelskih racija zbog potrage za “traženim Palestincima” ili akcijama rušenja palestinskih domova. Akcije izraelskih snaga izazvale su sukobe sa Palestincima.

Tagovi: EU Palestina

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije