6.3 C
Novi Pazar
27/03/2023
NaslovnicaPolitikaFotograf Irfan Ličina: Želim da sačuvam od zaborava dio historije, kulture i...

Fotograf Irfan Ličina: Želim da sačuvam od zaborava dio historije, kulture i tradicije Novog Pazara (VIDEO)

Fotograf, fotoreporter i novinar iz Novog Pazara, Irfan Ličina, nakon učešća na preko 40 kolektivnih i izložbi svojih fotografija u zemljama regije i inostarnstva, kao i dvije samostalne u Beogradu po prvi put će u svom gradu subotu, 3. decembra organizovati samostalnu izložbu.


Projekat koji izlaže Ličina svojim sugrađanima nosi naziv “Mi” u Novom Pazaru i govori o svima nama.

„Nije bilo ni prilike ni želje da se u Novom Pazaru organizuje jedna takva izložba. Ovoga puta su se sklopile kockice i mislim da je pravo vijeme da sa mojim sugrađanima i mojm publikom u Novom Pazaru podjelim, da vide moj rad. Oni su vidjeli moj rad putem društvenih mrež, ali ovo je prvi put da samostalno izlažem, što meni daje jedan osjećaj odgovornosti prema ljudima ovdje i gradu, obzirom da se projekat koju ću prezentovati nosi naziv ‘Mi’.

To su fotografije o meni i svima građanima ovdje, dokumenti o životu grada, ljudima, vremenu“, rekao je Ličina, dodajući da smo svjedoci da se gube vrijednosti iz tradicije, arhitekture.Dodaje da je kroz fotografije u posljednjih deset godine uspi da sačuva od zaborava dio vrijednosti ovog grada koji se tiču kulture i tradicije.

Irfan je fotografiju zavolio kao srednjoškolac, kroz radionice novinarstva, počeo je da pravi fotografije skejtera i zavolio uličnu i dokumentaranu fotografiju.

„Počeo sam s nekim drugovima da organizujem jednu grupu skejtera koja je u to vrijeme djelovala u gradu. Pojavila se potreba da sve to prezentujem ljudima i počeo sam da sve to fotografišem. Najpre te skejtere i tako sam zavolio tu uličnu, dokumentarnu fotografiju koja je svjedok trenutka. Nema nikakvog namjštanja, poziranja. Sve je prirodmo i samim tim to je fotografija koja me sve ove godine privlači“, ističe Ličina koji kao fotoreporter radi za razne domaće i strane agencije ali i pravi fotografije za svoj ukus koje će ostati za buduće generacije.Bez obziro što je danas svako u prilici sa mobilnim telefonom da napravi fotografiju, za dobru fotografiju je, preporučuje, potrebno znati više tehnika i imati dozu likovnosti.
„Potrebno je imati osjećaj za trenutak, svjetlo, boje. Doza likovnost koju mora da ima svaka umjetnička fotografija. To je ono što odvaja nas fotografe koji se bave profesionalno ovim poslom od ljudi koji fotografišu iz hobija.

Na pitanje ]ta želiš da poručiš sa svojim fotografijama, odgovara:

„To je neka poruka koju bi želio da ostavim ljudima u naslijeđe. To je prevashodno cilj mojih fotografija, jer ne bih želio da se ti trenuci historije našeg grada tako lahko zaborave kao što, svjedoci smo da mi, kao narod, imamo sindrom i slabo pamtimo neke stvari koje nam se dešavaju. Trudim se da na što upečatljiviji način ostavim te trenutke za buduće generacije“.
Na izložbi u Alternativnom kulturnom centru “Vrt 369”u Vojniću, će biti postavljeno 25 odabranih fotografija u crno-bijeloj tehnici koje su 2018. godine bile prvi put izložene na Novom Beogradu.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA