Glasanje o rezoluciji o genocidu Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a 23. maja

Rezolucijom se, također, bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici i potiču države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, kroz svoje obrazovne sisteme razvijanjem odgovarajućih programa

Podijelite:

O rezoluciji o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) glasat će 23. maja.

Rezolucija je trebala biti razmatrana 2. maja, ali je to pomjereno zbog proceduralnih razloga.

Rezolucija o Srebrenici podrazumijeva odluku da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici 1995.

Rezolucijom se, također, bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici i potiču države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, kroz svoje obrazovne sisteme razvijanjem odgovarajućih programa, također u znak sjećanja, u cilju sprečavanja revizionizma i pojavljivanja genocida u budućnosti.

Predlagači i sponzori ove rezolucije su Njemačka i Ruanda, a brojne države su ih ispratile u svojstvu kosponzora. To su Albanija, Bugarska, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Sjedinjene Američke Države, Kanada i Novi Zeland, te Bangladeš, Čile, Jordan, Malezija, Vanuatu, Austrija, Belgija, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Irska, Italija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Nizozemska, Poljska, Švedska, Turska i Velika Britanija.

Genocid nad Bošnjacima u Srebrenici izvršile su srpske oružane snage početkom jula 1995. godine i smatra se jednim od najvećih zločina protiv civilnog stanovništva u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

U Srebrenici koja je bila proglašena zaštićenom zonom UN pod komandom holandskog bataljona ubijeno je 8372 Bošnjaka, a prisilno je protjerano 30000 žena, djece i starijih osoba.

Haški tribunal je 19. aprila 2004. godine prvom pravosnažnom presudom za genocid proglasio krivim Radoslava Krstića generala vojske Republike Srpske. Pretresno vijeće je navelo: “uvjereno van svake razumne sumnje da je u Srebrenici počinjen zločin genocida.“

Međunarodni sud pravde je, 26. februara 2007. godine, postupajući po tužbi Bosne i Hercegovine protiv tadašnje SRJ za genocid, presudio da su oružane snage Republike Srpske (vojska i policija) počinile genocid, a da je Republika Srbija odgovorna jer je prekršila Konvenciju o genocidu time što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spriječi genocid, a potom nije kaznila niti predala počinioce Haškom tribunalu.

Evropski parlament je 9 jula 2015. godine usvojio Rezoluciju o Srebrenici.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije