Grad Novi Pazar nema lokalni Registar zagađivača, najavljena građanska kontrola vodotokova

FOTO: Medin Halilović

Podijelite:

Građani okupljeni oko inicijative “Za zdrav Novi Pazar” saopštili su danas da Grad Novi Pazar nema lokalni registar zagađivača i da će u narednom periodu nastaviti sa akcijama i aktivnostima u cilju zaštite rijeka, životne sredine. Oni su danas najavili da će uz vodotokove organirati šetnje građana koji će fotografisati i snimati zatečeno stanje.

U obraćanju medijima oni su, na platou na obali rijeke Raške, mjestu gdje je prije mjesec dana održan ekološki protest zbog izlijevanja mazuta u rijeku, ocjenili da je taj protest uspio jer su “slobodni građani i ujedinjenii aktivisti natjerali institucije da reaguju zbog tog ekološkog incidenta”.

Predstavnica te grupe, Nusreta Brunčević je rekla da je vodna inspekcija prije 25 dana naložila da se ukloni mrlja nastala od mazuta i da više nije bilo izlijevanja te tečnosti u rijeku.

“Iz odgovora Gradskog vijeća, koji smo dobili juče, jasno se stiče saznanje da ne postoji mogućnost da se desi ponovno izlijevanje mazuta jer su zatvorili centralni rezervoar mazuta  Toplana se premješta na novu lokacija. Izlijevanje mazuta je trajalo danima, što je posljedica izuzetno spore reakcije institucija iako se to ne navodi u odgovoru Gradskog vijeća”, istakla je Brunčević dodavši da su taj odgovor čekali 22 dana.

Ona je govoreći o upućenim zahtjevima nadležnim organima predočila da su Agencija za zaštitiu životne sredine i Zavod za javno zdravlje potvrdili da nisu bili obavješteni o ovom slučaju, niti su uopšte nisu bili uključeni u rješavanju ovog pitanja.

“Iako, pod izgovorom da nisu bili obavješteni, odgovornost prbacuju na lokalne institucijr smatramo da je bar Zavod za javno zdravlje bio dužan da građane obavjesti o svim tim ‘katastrofama’ štetnim na zdravlje ljudi, Nastavit ćemo da pratimo ovaj proces i o tome obavještavati javnost”, istakla je ona, dodavši da je dio zahtjeva koji se ticao odgovornih za izlijevanje mazuta je ispunjen jer je krivični postupak pokrenut pred Osnovnim javnim tužilaštvom u Novom Pazaru.

Konstatirala je kao “šokanto” da je zvanično potvrđeno da ne postoji lokalni Registar zagaživača u Gradskoj upravi Novog Pazara.

Ova činjenica je iznenadila sve aktere uključene u ovaj proces. Lokalni registar zagađivača mora da bude prioritet jer pored rijeka obuhvata i zagađivače vazduha, što je problem za sebe.Utjecat ćemo na institucije da do kraja ove godine naprave registar svih zagađivača”, poručila je ona.

Jedan od  organizatora protesta i član ve neformalne grupe Admir Marovac je ocjenio da su protest i aktivnosti bile uspješne jer, su kako je podvukao, dobili puno dogovora. Najavio je da će u narednom periodu organizirati šetnje uz rijeku Rašku, Jošanicu i Trnovići i da će na taj način, kao i fotografisanjem i snimanjem zatečenog stanja, prikazati sva žarišta u tim rijekama.

“Na taj način, baj jednim promilom, kroz medije i društvene mreže žilo povećati svijest kod građani. Ako istraga i ostali procesi ne dovedu do znatnih promjena biće prinuđeni da opet organizujemo proteste, ali ćemo to organizirat na dan održavanja sjednice skupštine grada, kako bi se naš glas čuo što dalje i šire”, poručio je on.

Marovac je novinarima potvrdio da je na njega vršen pritisak zbog organiziranja protesta i učešća u ovoj vrsti građanskog aktivizma.

“Naravno da smo trpjeli. Na lične poslove i preko fb profila. Naše pređašnje djelovanje i ono koje ćete vidjeti ubuduće jasno će vam govorit da smo mi odlučni u ovoj borbi i nećemo stati sve dok ne počne da funkcioniše sistm kažnjavanja i dok se ne očiste rijeke”, kazao je on naglasivši da neće prestati da traže odgovornost sve dok se ne popišu manji veći zagađivači grada.

On je zamolio neke zastupnike u lokalnoj skuštini da više zbog zagađenja rijeka  ne prebaciju odgovornost za građane jer je to, kako je podvukao, klasična zamjenat teza.

Bojana Mirović iz Inicijative sačuvajnmo planinske rijeke Kraljeva došla je za ovu priliku kazavši da ova iniijativa postoji već četiri godine zbog uništavanja planinskih rijeka, pritoka Ibra.

“Tu sam da podržim ovu inijatvu i sretna sam što je konačno pokrenuto ovo pitanje jer nas u Kraljevu se tiče dobrobit rijeke Raške zato što je pritoka Ibra. Radeći na ovim problemima shvatili smo koliko je Ibar u lošem stanju i koliko je ugrožen zbog jalovišta iz rudnika, divljih deponija u blizini rijeka, kao i brojnih pritoka. To zagađenje na relaciji Kraljevo – Raška – Novi Pazar nas pogađa sve zajedno. Želja nam je da ne odustanemo od ove borbe”, poručila je ona.

Građani okupljeni oko inicijative “Za zdrav Novi Pazar” izrazili su spremnost da razgovaraju sa gradonačelnikom Novog Pazara, ali su oručili formalni poziv.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije