14.9 C
Novi Pazar
06/06/2023
NaslovnicaPolitikaGruhonjić: Ako je izbor Putinova pobjeda ili atomska bomba, onda – atomska...

Gruhonjić: Ako je izbor Putinova pobjeda ili atomska bomba, onda – atomska bomba

Novinar Dinko Gruhonjić izjavio je da ukoliko Rusija pobjedi u ratu u Ukrajini, to će značiti “kraj civilizacije” i dodao da svet ne smje da koristi kao izgovor za nedovoljnu pomoć Ukrajini to što Putin prjeti atomskom bombom.

“Da li Putinova prijetnja atomskom bombom nas abolira? Da li to znači da treba da ga pustimo da ubija, jer će baciti atomsku bombu? Ja se izvinjavam, ali ja ne želim da živim u svijetu u kojem će Putin da pobjedi. Potpuno mi je svejedno hoće li biti atomske bombe ili neće. Ako je to izbor: atomska bomba ili pobjeda Putina – Hitlera, ja nemam nikakvih dilema: atomska bomba”, rekao je Gruhonjić na skupu “Quo vadis, Balkan” u Zagrebu.

Prema njegovim riječima, “ako Rusija pobjedi, civilizacije nema, stvar je vrlo jednostavna”.

“Putin je na vlasti više od 20 godina i stalno je izgovor (sa Zapada): oni imaju gas, oni imaju naftu, oni su ne znam šta… Oni su jedna korumpirana kleptokratija, oni su oligarhija. Ovo sve što mi vidimo ovde kao korupciju i kao urušavanje sistema – to možete da pomnožite sa hiljadu i to je Rusija”, ocijenio je Gruhonjić.

Dodao je da je “ogromna sramota” to što je Zapad tolerisao Putinu ne samo agresije na susjedne zemlje, već i sva brojna kršenja ljudskih prava poput ubistava i zatočenja novinara i aktivista za ljudska prava.

Ocijenio je da je politika Zapada “bussines first”, na čelu sa bivšom njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, u dobroj mjeri odgovorna za rusku agresiju na Ukrajinu, jer je Putin pomislio da može da radi šta god poželi.

Gruhonjić je rekao da je Srbija “već tradicionalno faktor nestabilnosti” na Zapadnom Balkanu, a da svoju neslavnu ulogu nastavlja i u uslovima rata u Ukrajini.

On je ocijenio da je apsurdno govoriti o tome da se na Srbiju vrši pritisak da uvede sankcije Rusiji, budući da je to civilizacijsko pitanje i pitanje zdravog razuma, te da je poražavajuće što Srbiju uopšte neko mora da pritiska da učini jedinu ispravnu stvar i svrsta se na pravu stranu istorije.

Prema njegovim riječima, situacija u regionu će biti sve teža, ukoliko se bude trpjelo takvo ponašanje vlasti u Srbiji.

Reditelj Dino Mustafić je rekao da je veoma opasna matrica o ugroženosti srpskog naroda u Bosni i Hercegovini i da, po običaju, od svih tih priča o ugroženosti strada običan narod koji plaća najveću cijenu takvih izjava.

On je ocijenio da Bosna i Hercegovina, zbog nacionalističkih lidera i koncepata, ne može da funkcioniše bez međunarodne supervizije

Aktivista iz Sarajeva Edvin Kanka Ćudić ocijenio je da je Bosna i Hercegovina danas država etničkog aparthejda i da u njoj nije bitno da li nešto znate i koliko ste kompetentni, nego samo kojoj etničkoj grupi pripadate.

On je rekao da pojedini mediji u BiH izvještavaju kao da je rat već počeo, da se mediji zloupotrebljavaju i služe etničkoj propagandi, a kao eklatantan primjer toga naveo je televiziju Republike Srpske.

Ocijenio je da je danas teže govoriti u Srebrenici, u Banjaluci nego što je to bilo prije dvadeset godina.

Novinar Boris Pavelić rekao je da je za demokratiju u Hrvatskoj ključno da ljevica u što kraćem mogućem roku iznjedri građanski orijentisanog kandidata.

On je ocijenio da je Milanović prevario svoje birače, radikalno promjenio stavove koje je zastupao i potpuno deinstitucionalizovao instituciju predsednika.

Regionalnu konferenciju “Quo Vadis, Balkan?” organizovali su Regionalna akademije za razvoj demokratije iz Novog Sada, Centar za suočavanje sa prošlošću Documenta iz Zagreba i Centar za građansko obrazovanje (CGO) iz Podgorice, uz podršku Evropskog fonda za Balkan (EFB).

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA