12.9 C
Novi Pazar
02/06/2023
NaslovnicaVijestiHadžije na Arefatu: Vrijeme provode u dovama, namazu i učenju Kur’ana (VIDEO)

Hadžije na Arefatu: Vrijeme provode u dovama, namazu i učenju Kur’ana (VIDEO)

Nešto više od milion hadžija jutros je nakon sabah-namaza krenulo na put prema Arefatu, a boravak na ovom mjestu je jedan od tri farza ili tri temeljna obreda hadždža, pete islamske dužnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara zul-hidždžeta, poznat i pod nazivom Dan Arefata, ove godine je 8. jula. U noći s četvrtka na petak hadžije su organizovano prevezene do ove visoravni, udaljene 22 kilometra jugoistočno od Harema u Mekki.
Hodočasnici će na brdu Arefat nastojati da što više vremena provedu u upućivanju dova, namazu i učenju Kur’ana.

Za vrijeme Arefata hadžijama su preporučene određene radnje koje je lijepo raditi: stajati na mjestu na kojem je stajao Allahov Poslanik a.s., u podnožju Džebelu-r-rahmeta, što više učiti Kur'an i spominjati Allaha dž.š. Na Arefatu će spojeno i skraćeno klanjati podne i ikindiju-namaz, provodeći čitav dan u ibadetima.

Nakon boravka na brdu Arefat, vjernici će se uputiti prema dolini Muzdelifa, gdje će skupiti kamenčiće, a nakon toga i prema mjestu Mina, gdje će obaviti obred “bacanja kamenčica” na tri mjesta zvana džemreta. “Bacanje kamenčića” simbolično znači borbu protiv prokletog šejtana.


spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA