Hadžije na Arefatu: Vrijeme provode u dovama, namazu i učenju Kur’ana (VIDEO)

Komentari:12
Nešto više od milion hadžija jutros je nakon sabah-namaza krenulo na put prema Arefatu, a boravak na ovom mjestu je jedan od tri farza ili tri temeljna obreda hadždža, pete islamske dužnosti. Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara zul-hidždžeta, poznat i pod nazivom Dan Arefata, ove godine je 8. jula. U noći s četvrtka na petak hadžije su organizovano prevezene do ove visoravni, udaljene 22 kilometra jugoistočno od Harema u Mekki. ( İslam Yakut - Anadolu Agency )

Podijelite:

Nešto više od milion hadžija jutros je nakon sabah-namaza krenulo na put prema Arefatu, a boravak na ovom mjestu je jedan od tri farza ili tri temeljna obreda hadždža, pete islamske dužnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara zul-hidždžeta, poznat i pod nazivom Dan Arefata, ove godine je 8. jula. U noći s četvrtka na petak hadžije su organizovano prevezene do ove visoravni, udaljene 22 kilometra jugoistočno od Harema u Mekki.
Hodočasnici će na brdu Arefat nastojati da što više vremena provedu u upućivanju dova, namazu i učenju Kur’ana.

Za vrijeme Arefata hadžijama su preporučene određene radnje koje je lijepo raditi: stajati na mjestu na kojem je stajao Allahov Poslanik a.s., u podnožju Džebelu-r-rahmeta, što više učiti Kur'an i spominjati Allaha dž.š. Na Arefatu će spojeno i skraćeno klanjati podne i ikindiju-namaz, provodeći čitav dan u ibadetima.

Nakon boravka na brdu Arefat, vjernici će se uputiti prema dolini Muzdelifa, gdje će skupiti kamenčiće, a nakon toga i prema mjestu Mina, gdje će obaviti obred “bacanja kamenčica” na tri mjesta zvana džemreta. “Bacanje kamenčića” simbolično znači borbu protiv prokletog šejtana.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije