Halilović: (Ne)dodirljvost inspekcija u Novom Pazaru

Podijelite:

Urednik portala SNEWS i novinar iz Novog Pazara Medin Halilović potvrdio je za Behar TV da je imao neprijatnu situaciju i bio izložen verbalnom napadu nakon što je juče od republičkog inspektora za zaštitu životne sredine Fadila Bajramlića zatražio informacije u vezi požara na deponiji Golo brdo.

Halilović smatra da je ovo samo jedan u nizu primjera i pokušaja uvođenja prakse u ovoj zemlji da je “bolje napasti novinara što ga zove i pita, reći mu da pošalje pismeni zahtjev za informacije, nego mu dati izjavu i odgovoriti na pitanje od javnog značaja“.

“Ovo možda pokazuje kako su se državni službenici, uzimajući za primjer predsjednika države i nosioce aktuelne vlasti, okuražili da nastupaju prema novinarima koji nisu režimski. Stekao sam utisak da se pomenuti inspektor osjeća nedodirljivo pred javnošću i to je alarmantno za društvo. Ne želim da iznosim detalje iz tog razgovora, ali je poražavajuće, ostao sam zatečen, tolikom nespremnošću da građanima kaže šta je uradio u vezi pomenutog požara i eventulanog zagađenja vazduha na području deponije Golo brdo”, kazao je Halilović, podsjetivši da nosioci javnih funkcija imaju odgovornost pred javnošću, a da su novinari zastupnici javnosti sa osnovnim zadatakom da postavljaju pitanja.

Ponovio je stav, objavljen u postu da mu je kao novinaru uloga informisati javnost o aktuelnim dešavanjima i pitanjima od javnog interesa i da je u slučaju požara na deponiji Golo brdo, to je bilo posebno važno jer se radi o bezbjednosti građana, životnoj sredini i potencijalnim rizicima po zdravlje ljudi.

“Razumijem da u ovakvim situacijama, kao novinar, moram biti obazriv i pažljiv u prikupljanju informacija, kako bih pružio tačne i pouzdane izvještaje javnosti.

Stoga, kontaktiranje odgovornih službi, poput inspektora, je sasvim opravdano kako bih dobio informacije iz prve ruke o trenutnoj situaciji na deponiji.

Međutim, suočavanje s agresivnim odgovorom od strane inspektora je neprihvatljivo. Kao novinar, radim u interesu javnosti i ne želim da budem doveden u situaciju u kojoj se osjećam napadnuto ili nepravedno tretirano samo zbog obavljanja svoje profesionalne dužnosti”, naveo je Halilović u javnoj objavi.

Pozvao je nadležne organe da posavjetuju svoje službenike o važnosti pružanja informacija novinarima i javnosti na pristojan i saradnički način.

“Transparentnost i saradnja sa novinarima su od suštinskog značaja kako bi građani bili obavješteni o dešavanjima u svom okruženju i kako bi mogli preduzeti odgovarajuće mjere u skladu sa situacijom. U krajnjem slučaju, dobra komunikacija i saradnja između novinara i nadležnih organa pomaže u izgradnji povjerenja između javnosti i vlasti, što je ključno za odgovorno upravljanje gradom i rješavanje problema koji utiču na građane”, poručio je on.

Halilović je Ministarstvu zaštite životne sredine Republike Srbije uputio pritužbu na ponašanje pomenutog inspektora i zatražio odgovore na pitanja:

“Koje mjere i radnje je preduzela inspekcija – Sektor za nadzor i preventivno djelovanje u životnoj sredini u vezi požara na deponiji Golo brdo (Novi Pazar) koji je od 23.07.2023. godine u većem obimu zahvatio deponiju i izazvao gust dim i zagađenje vazduha na tom području?”, kao i “Koje su obaveze nadležnog republičkog ekološkog inspektora u ovom slučaju?.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije