Hil za Radio Sto plus: Sandžak veoma važan za SAD

Foto: Radio Stoplus

Podijelite:

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kristofer Hil istakao je da je Sandžak veoma važan za SAD i ocijenio je danas da je važno da se u Sandžaku sačuvaju mir i stabilnost jer je to osnovni preduslov kako bi ovaj region postao poželjno mjesto za investiranje.

On je u intervjuu za radio Sto plus kazao da je tokom dvodnevne posjete Novom Pazar imao dobre sastanke sa predstavnicima lokalne samouprave, islamskih zajednica, Bošnjačkog nacionalnog vijeća i mladima tokom kojih se upoznao sa situacijom u ovom gradu i regionu.

“Na sastanku sa gradonačelnikom (Nihat Biševac) smo se najviše fokusirali na ekonomske mogućnosti, dao mi je nekoliko domaćih zadataka, vidjeću da li ću moći da ih uradim. Korisni su bili i razgovori sa predstavnicima BNV i vjerskim vođama, upoznali su me sa određenim problemima sa kojima se suočavaju. Ovo je moja prva posjeta, a tokom nje je najbitnije slušati sagovornike”, izjavio je Hil.

Ovo je prva posjeta Novom Pazaru nekog američkog ambasadora od 2017. godine, što, tvrdi Hil, nije znak da ovaj region nije više važan SAD.

“Ovaj region je veoma važan za SAD. Ovo je dinamično, multikulturno područje za koje se pre 25 godina nije znalo kako će završiti. Napravljene su teške, ali prave odluke kako bi zajednice međusobno živjele. Sačuvani su mir i stabilnost i to treba nagraditi većim prisustvom SAD”, rekao je Hil i obećao da će češće obilaziti Novi Pazar.

Istakao je i da je jedan od razloga posjete Novom Pazaru to što je želeo da u direktnom kontaktu sa predstavnicima Bošnjaka čuje o njihovim problemima.

“Ukazali su mi na određene probleme sa kojima se suočavaju, saslušao sam ih, ali ljudi treba da priznaju i budu svjesni da je napravljen određen napredak. Savjetujem bošnjačkim političarima da probleme rješavaju korak po korak, neki, poput onih u kulturi, se lako mogu riješiti. Najvažnije je da se mir i sigurnost sačuvaju, na to niko nije imao zamjerke. Sve dok se ovaj region vidi kao miran i stabilan, imaće više koristi spolja i postaće poželjno mjesto za investiranje”, naveo je Hil.

On je poručio da su SAD, kroz razne projekte, bile prisutne u Novom Pazaru, ali da će se truditi da smisle nove načine pomoći.

“Ako posmatrate američke investicije u Srbiji, vidjećete da su one zasnovane na visokim tehnologijama, koja je u ovoj zemlji sad vrednija od poljoprivrede, a Novi Pazar ima veoma talentovane i kvalitetne mlade ljude, pogotovo u IT sektoru. To bi mogla biti prilika. Raduje nas i što će putevi ka Novom Pazaru biti bolji i što je pokrivenost internetom dobra”, zaključio je Hil.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije