Historijski muzej Skadra: Čuvar predmeta iz različitih perioda

Podijelite:

Smješten u gradu Skadru na sjeverozapadu Albanije, Historijski muzej je čuvar kulturnog nasljeđa iz različitih perioda, a poznat je i kao turistička destinacija, navodi Anadolija.

Historijski muzej, koji se nalazi u zgradi sa karakterističnim obilježjima Skadra, je jedinstveno mjesto u gradu.

Današnji oblik dobio je 1949. godine, a u njemu se nalaze predmeti iz različitih perioda.

Muzej, koji je ujedno služio i kao mjesto gdje se odvijaju kulturne aktivnosti posljednjih godina, sastoji se od tri dijela: “Biblioteka“, “Etnografija“ i “Arheologija“.

U posebnom dijelu muzeja čuvaju se i originalni ručno vezeni artefakti koje su koristile porodice iz Skadra.

Izloženi su arheološki predmeti iz različitih perioda – tradicionalna odjeća, oružje, bakreni lonci koje su koristile porodice iz Skadra, drveni namještaj, kameni artefakti, muzički instrumenti, knjige, fotografije, alati koji se koriste u svakodnevnom životu, radni alati koje su koristili zanatlije.

U dijelu pod nazivom “Etnografija” nalazi se “cubleta” (xhubleta), karakteristična odjeća koju nose žene u nekim regionima sjeverne Albanije.

Tradicionalna albanska odjeća, “cubleta“ je proglašena dijelom svjetske nematerijalne kulturne baštine i stoga je zaštićena od strane UNESCO-a.

Oni koji posjete unutrašnjost zgrade muzeja, koja je izgrađena u osmanskom periodu u 18. vijeku, imaju priliku da se upoznaju sa životnim stilom u regionu Skadra.

Pogledajte galeriju Anadolu Agency Historijski muzej Skadra: Čuvar predmeta iz različitih perioda

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije