14.4 C
Novi Pazar
01/06/2023
NaslovnicaPolitikaI New York Times pisao o Vučićevom zastupniku koji traži "denacifikaciju" Balkana:...

I New York Times pisao o Vučićevom zastupniku koji traži “denacifikaciju” Balkana: Bliske veze s Moskvom

IzvorFaktor

Spor u vezi sa registarskiim tablicama za automobile između Kosova i Srbije, od koje se Kosovo odvojilo prije 14 godina, izazvao je proteste i pucnjavu u nedjelju navečer, što je izazvalo strahovanja da bi nasilje moglo eskalirati jer su zapadne zemlje usredotočene na rat u Ukrajini, piše The New York Times, koji spominje i Vladimira Đukanovića, zastupnika u Skupštini Srbije iz Srpske napredne stranke na čijem je čelu Aleksandar Vučić. 

Đukanovićev tvit objavljen usred tenzija na Kosovu izazvao je burne reakcije u zemljama Zapadnog Balkana, ali i mnogo šire.

Tako je i New York Times, pišući o tenzijama na Kosovu, spomenuo i Đukanovića.

– Vladimir Đukanović, srpski član parlamenta iz Vučićeve vladajuće stranke, također je povezao graničnu prepirku s ratom u Ukrajini, tvitajući: “Čini mi se da će Srbija biti prisiljena započeti denacifikaciju Balkana”, zlokobno pozivajući se na rusko opravdanje za invaziju na Ukrajinu – naveo je ovaj ugledni list.

Srbija, kandidat za pridruživanje Evropskoj uniji, održava bliske veze s Moskvom i nije se pridružila zapadnim sankcijama Rusiji, iako je glasala za rezoluciju Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu. Beograd i Moskva dijele neprijateljstvo prema NATO vojnom savezu zbog bombardiranja Jugoslavije 1999. godine, kada je Vučić bio glasnogovornik srpskog moćnika Slobodana Miloševića.

NATO i dalje održava mirovne snage na Kosovu, sa snagama od približno 3.700 vojnika. U saopćenju za javnost, NATO je rekao da su njegove snage na terenu “spremne intervenirati ako stabilnost bude ugrožena”, piše NYT.

IzvorFaktor
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA