Inicijative “Za zdrav Novi Pazar”: Javnosti staviti na uvid  Plan za odbranu od poplava i saopštiti koliko je novca potrošeno za vanredne situacije

Podijelite:

Grupa građana okupljena oko inicijative “Za zdrav Novi Pazar” predala je danas na pisarnici Gradske uprave Novog Pazara zahtjeve za pristup informacijama od javnog značaja koima se traži da se javnosti predoče planovi za odbranu od poplava, koje su preventivne aktivnosti usljed poplava te podatke o stručnosti i angažmanu osoba u Štabu za vantedne situacije Grada Novog Pazara.

U zahtjevu naslovljenom Gradu Novom Pazaru, odnosno Gradskom vijeću Novi Pazar, Gradskoj upravi za izvorne i povjerene poslove

Štabu za vandredne situacije traže se kopije dokumenata Plan za odbranu od poplava na vodotokovima drugog reda, a koji su u nadležnosti Gradske uprave Novi Pazar.

“Ukoliko Plan postoji, tražimo da nam dostavite ime autora Plana, ime osobe ili tijela koje ih je verifikovalo, na koji način može takav dokument spriječiti oštećenja objekata ili eventualna stradanja građana? Koje su preventivne aktivnosti uslijed poplava i sličnih vanrednih situacija koje preduzimate van Plana? Strukturu i članove Štaba za vanredne situacije Grada Novog Pazara da li u okviru Štaba za vanredne situacije ima osoba obučenih za uspostavljanje odbrane od poplava na vodotokovima drugog reda?”, navodi se u zahtjevu koji je proslijeđen medijima.

Također se traži ime osobe koja je zadužena za odbranu od poplava na vodotokovima drugog reda kao i ime članova njenog tima.

“Da li postoji odluka/zaključak ili neki drugi akt kojim je tim zadužen za odbranu od poplava na vodotokovima drugog reda konstatovao promjene na hidrografskoj mreži? Da li je tim zadužen za odbranu od poplava na vodotokovima drugog reda registrovao u kojim dijelovima prijeti najveća opasnost i najviše nadolazi vode? Da li su analizirani i otkriveni uzroci poplava rijeka i o tome postoji neki zaključak/odluka/ rješenje ili drugi akt?”, stoji u tom aktu.

Inicijative “za Zdrav Novi Pazar” traži da se javno predoče informacije o planu potrošenih novčanih sredstava za poplave i vanredne situacije.

“Da li postoji plan potrošnje novčanih sredstava koja dolaze kao pomoć zbog trenutne vanredne situacije i poplave koja se desila? Ukoliko postoji plan potrošnje novčanih sredstava, donacija, pomoći, tražimo da nam dostavite kopiju Plana i učinite ga transparentnim”, navedeno je u tom zahtjevu”.

Tagovi: poplave ZNP

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije