Iran je čvrst stub na kojem počiva Osovina otpora, kaže šef Hamasa Hanije

Podijelite:

Visoki dužnosnik Hamasa pohvalio je nepokolebljivu podršku Irana palestinskom narodu i njihovom legitimnom cilju, opisujući Islamsku Republiku Iran kao glavnog podržavaoca grupa otpora protiv okupatorskog izraelskog režima.

Ismail Hanije (Haniyeh), šef političkog biroa pokreta otpora Hamas sa sjedištem u Gazi, napisao je o ovome u poruci upućenoj komandantu snaga Quds iranskog Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC), brigadnom generalu Esmailu Qaaniju u ponedjeljak.

Rekao je da je Iran “čvrst stub na kojem palestinske grupe otpora, i Osovina otpora općenito, počivaju dok nastavljaju svoju primarnu borbu protiv cionističkog neprijatelja i američke hegemonije”.

Hanije je dodao da su izraelski zvaničnici pogrešno vjerovali da će moći “slomiti front otpora i terorizirati palestinski narod” ciljanim ubijanjem komandanata brigada al-Quds – vojnog krila pokreta otpora palestinskog islamskog džihada.

Šef Hamasa u svojoj poruci naglašava da je izraelski režim pogrešno mislio da će mu njegov najnoviji vojni napad na pojas Gaze pomoći da se izvuče iz unutrašnje krize i povrati imidž jačine njegovih vojnih snaga. Naglasio je da su rezultati palestinske uzvratne operacije “Osveta slobodnih”, međutim, dodatno pogoršali krizu režima u Izraelu.

Hanije je istakao da je pobjeda otpora sa sjedištem u Gazi, posebno brigada al-Quds, ukorijenjena u snazi ​​i jedinstvu kako na terenu tako i na polju politike.

Rekao je da Qaanijeva poruka palestinskim grupama otpora tokom posljednje kampanje izraelskog zračnog bombardiranja pojasa Gaze izražava stav vođe Islamske revolucije ajatolaha Sejida Alija Hamneija (Seyyed Ali Khameneija) i odražava iransku odlučnost da ponudi bezuvjetnu podršku Osovini otpora.

“O, vođe Zajedničke operativne komande, ispisali ste novi ep u historiji bitke, i još jednom ste dokazali da ste sposobni da razbijete hegemoniju cionističkog neprijatelja i porazite je”, napisao je Qaani u svojoj poruka.

Dodao je: „Saradnjom i zajedništvom uspjeli ste izvući još jednu pobjedu i dodati je na svoju dugačku listu trijumfa. Ovakva postignuća su stabilni koraci na putu ka konačnoj pobjedi.”

Komandant snaga Quds je također potvrdio da će Iran nastaviti pružati podršku palestinskom narodu i grupama otpora, te da će nastaviti “jačati Osovinu otpora do potpunog čišćenja cionističkog entiteta sa palestinske zemlje”.

Tokom posljednjih napada Izraela na Palestinu, na pojas Gaze, najmanje 33 Palestinca, uključujući 13 civila, ubijeno je, a 147 ranjeno, saopćilo je ministarstvo zdravlja Palestine.

U okupiranoj Zapadnoj obali ubijene tri Palestinca

Za to vrijeme Izraelske snage ubile 3 palestinska mladića tokom napada u raciji na izbjeglički kamp u blizini grada Nablusa na sjevernom dijelu okupirane Zapadne obale.

Palestinsko ministarstvo zdravlja identificiralo je trojicu mladića kao 32-godišnjeg Muhammada Bilala Muhammada Zaytouna, 24-godišnjeg Abdullaha Yusufa Muhammada Abu-Hamdana i 30-godišnjeg Fathija Džihada Abdussalama Rizqa.

Prema lokalnim izvorima, nakon krvoprolića, režimske snage su blokirale ulaz u logor, sprečavajući hitnu pomoć i medicinsko osoblje da dođu do ranjenika.

Nepotvrđen je broj Palestinaca je također povrijeđen tokom racije na izbjeglički kamp, ​​od kojih su neki u kritičnom stanju.

Izraelske snage, koje su tokom racije pratila dva vojna buldožera, zatim su opkolile kamp, ​​blokirajući sve ulazne tačke i srušivši tri palestinske kuće.

Proteklih mjeseci Izrael je pojačao napade na palestinska mjesta i gradove širom okupiranih teritorija. Kao rezultat ovih napada, desetine Palestinaca su izgubile živote, a mnogi drugi su uhapšeni.

Većina napada usmjerena je na gradove Nablus i Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje režimske snage pokušavaju ugušiti rastući palestinski otpor okupaciji.

Jedan od ciljeva izraelskih napada i racija na raznim lokacijama širom Zapadne obale jeste rušenje objekata, kuća i zgrada, koje pripadaju Palestincima, a koje režim optužuje za navodno ubijanje izraelskih doseljenika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije