Iz BNV-a poziv javnin institucijama i Bošnjacima da istaknu bošnjačku nacionalnu zastavu

Podijelite:

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je povodom 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave danas uputilo poziv javnin institucijama da istaknu bošnjačku nacionalnu zastavu u Sandžaku i Republici Srbiji. Poziv je upućen svim Bošnjakama i Bošnjacima da, kako je istaknuto, “na svojim kućama istaknu svoju zastavu, da se ponosno vihori”.

“Dan bošnjačke nacionalne zastave je najveći nacionalni blagdan bošnjačkog naroda u Sandžaku i Republici Srbiji koji obilježavamo tako što ponosno ističemo naše nacionalne simbole, gdje god se u svijetu nalazili, jer oni su simbol jedinstva i snage našeg naroda”, poručeno je iz BNV-a.

Predsjednica Vijeća, Misala Pramenković je pozvala Bošnjake da u cilju uspostavljanja prakse, ponosno, na svojim domovima istaknu bošnjačku nacionalnu zastavu.

“Ono što je Bošnjačko nacionalno vijeće, u ovom momentu predvidjelo, ono što smo ove godine učinili jeste javni poziv svim Bošnjakama i Bošnjacima, odnosno građankama i građanima da ponosno istaknu naš bošnjački bajrak, bošnjačku zastavu na svojim kućama, poslovnim prostorima, te ih pozvali da nam fotografije istaknutih zastava pošalju, da taj način obilježavanja uvedemo u našu praksu, jer mi se čini da nekada i pored manifestacija, poziva u javnost negdje ostane ta doza neke stidljivosti ili na neki način neodgovornosti, jer zašto ne istaći ponosno naš bajrak, našu bošnjačku zastavu”, poručila je ona.

Ona je najavila niz svečanosti povodom obilježavanja Dana bošnjačke nacionalne zastave.

“Sutra ćemo u 11 sati u Glavnom uredu Vijeća imati prijem učenika koji su dobili nagrade po osnovu konkursa koje je Vijeće ranije raspisalo pod nazivom „Boje moje zastave“, gdje ćemo imati priliku ga ugostimo one koji su bili najbolji ali i sa druge strane i one čiji su radovi bili pohvaljeni, jer zaista smo imali veliko interesovanje za ovaj konkurs, negdje oko 800 radova je pristiglo u Bošnjačko nacionalno vijeće i teško je bilo odlučiti se i prosto rangirati ali to je svakako bio posao komisije. Nakon prijema, u 12:00 sati, očekuje nas svečano podizanje bošnjačke zastave na jarbol. Ove godine imamo smo izmjenu u koncepciji programa, naime Smotra bošnjačkih narodnih igara (SBONI) neće biti organizirana iako smo bili negdje na vrhuncu priprema, upravo iz razloga što je protekle nedjelje u našoj zemlji se desilo niz tragedija, koje su pogodile sve nas, pogodile cijelo društvo i smatrali smo da nije adekvatno da sa tom vrstom promocije naših bošnjačkih igara idemo u javnost. Tako da iz tog razloga, ove godine, tu tradiciju prekidamo ali svakako nadamo se narednih godina nastaviti. S druge strane, u ponedeljak, 15. maja ćemo u Prijepolju organizirati promociju knjige „Historija vela, zara, peče i feredže u Sandžaku“ autora prof. dr. Hizva Gološa“, na taj način smo željeli da dio manifestacija i događaja bude izvan Novog Pazara, i da obuhvatimo više gradova”, predočila je predsjednica BNV-a.

Odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća od 11. maja 2004. godine, potvrđenom Odlukom Savjeta Republike Srbije za nacionalne manjine od 23. decembra 2005. godine („Službeni glasnik RS“, br. 23/06), pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji proslavljaju 11. maj kao Dan bošnjačke nacionalne zastave.

Kao jedan od tri bošnjačka nacionalna blagdana Bošnjaci u Sandžaku, Srbiji i diljem dijaspore od 2005. godine obilježavaju 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave.

Dan bošnjačke nacionalne zastave obilježava se na dan kada je 11. maja 1991. godine u Novom Pazaru osnovano tada Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka (MNVS), kasnije preimenovano u Bošnjačko nacionalno vijeće.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije